Vinterdekkene bør på i mange deler av landet   men det er ikke noe påbud om dette.
Vinterdekkene bør på i mange deler av landet men det er ikke noe påbud om dette.

Stemmer det at vi ikke kan bruke sommerdekk nå?

Kan du reglene? Les hva Brooms bilekspert svarer.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei hvordan er reglene for omlegging av dekk egentlig? Mener jeg har lest at vinterdekkene må på 1. november og at det nå ikke er lov til å kjøre med sommerdekk lenger. Jeg har nemlig ikke lagt om enda og synes også det er ganske bortkastet når det er nesten 10 grader utenfor huset her. Ikke avhengig av bilen hver dag så det er ikke noen krise om det skulle bli glatt før jeg har skiftet dekkene.

Benny svarer:

Heisann! Det er ingen regel om at vinterdekkene må på, rett og slett fordi det ikke er påbudt å bruke vinterdekk. Du kan i teorien kjøre med sommerdekk hele året – så lenge det er forsvarlig og det ikke er glatt på veiene. Regelen er at du skal være skodd etter forholdene. Og er det bare og fine veier, er du jo det med sommerdekk, selv om kalenderen viser november.

Det hører imidlertid med til historien at svært mange tar sjansen på å bruke sommerdekkene altfor lenge og at dette fører til mange ulykker. Derfor har blant annet forsikringsselskapet tatt til orde for at vi burde fått et vinterdekk-påbud i Norge. Det er tydelig at mange ikke er bevisst hvor skummelt det er å være for dårlig skodd.

Jeg anbefaler derfor å legge om i god tid og ikke under noen omstendigheter ”ta sjansen”. Er det fare for glatte veier, skal du la en bil med sommerdekk stå – ikke våge deg ut i trafikken og håpe på det beste!

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Slik er vinterdekk-reglene

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: