Spyker kjøper Saab - men hvem er egentlig Spyker?

Her får du vite hvem den nederlandske fabrikken har vært - og er.

Spyker D12_Peking_to_Paris_2006_800x600_wallpaper_09
Spyker D12_Peking_to_Paris_2006_800x600_wallpaper_09

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Morten Spør:

Jeg har fått med meg at nederlandske Spyker har kjøpt SAAB. Jeg er SAAB-entusiast, og synes det var veldig bra at de klarte seg unna konkursen for denne gang. Men det jeg lurer på er, hvem er Spyker egentlig?

Benny svarer:

Jeg må ærlig innrømme at det ikke er jeg som har best kunnskap om Spyker her i redaksjonen, så jeg har derfor tatt meg friheten til å sende ditt spørsmål videre til kollega Ole-Martin Lundefaret – og her får du hans svar:

Hmmm... med fare for å virke litt professor, så er det egentlig et todelt spørsmål: ”Hvem Spyker var. Og hvem Spyker Cars er?”

Hvem var Spyker? Jo, de var en nederlandsk vogn- og karosserifabrikk som ble grunnlagt i 1880. Da er det selvfølgelig hestekjerrer det er snakk om. Er du interessert i det kongelige, har du kanskje sett gullvogna som den nederlandske Dronningen råner rundt i ved store anledninger – den er laget av Spyker.

De begynte med biler i 1899, og deres største prestasjon var vel Spyker 60 HP, som var en 60-hesters racervogn - og verdens første firehjulsdrevne bil.

Ellers var Spykers historie preget av et litt ugreit forhold til økonomi, og de var på konkursens rand flere ganger før de tli slutt bukket under på slutten av 1920-tallet.

Lekker sportscoupe

Hvem er Spyker Cars? Vel... Vi kan begynne med å si at de ikke har noe mer med det originale Spyker å gjøre - enn navnet og varemerket.

Les om Saab i Brooms bruktbilguide her

Men så kan vi si at bilprodusenten så dagens lys i 1999, og bygger noen fantastiske sportsbiler med design og interiørdetaljer som ikke står tilbake for noe italiensk.

C8, bilen de har bygget firmaet rundt, har utmerket seg med smekre detaljer både ut- og innvendig.

I tillegg til den lekre sportscoupeen, lager de en SUV som heter Spyker D12 Peking-to-Paris, oppkalt etter det kjente billøpet.

Investorer

Men hva gir denne knøttelille sportsbilprodusenten mulighet til å by på, og så kjøpe Saab?

Vel, Victor Muller, som er mannen som grunnla Spyker Cars, er helt rå på å skaffe investorer og penger. Blant annet kan jeg nevne at Mubadala Development Company eier en stor del av firmaet. Hva har det å si? Jo, for det første eier de 5% av Ferrari også, for det andre er dette investeringsselskapet heleid av oljelandet Abu Dhabi – og der er det jo penger!

Håper dette gjorde deg litt klokere Morten, så får vi se om Spyker klarer å redde Saab.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her