Sprengkulde: Slik påvirker den bilen din

Akkurat nå kan bilholdet ditt bli veldig dyrt.

Akkurat nå er det bitende kaldt. Det skaper noen utfordringer for bilistene. Det er viktig å være godt forberedt, om du skal unngå problemer. Illustrasjonsfoto
Akkurat nå er det bitende kaldt. Det skaper noen utfordringer for bilistene. Det er viktig å være godt forberedt, om du skal unngå problemer. Illustrasjonsfoto

I år er det skikkelig vinter over store deler av landet, men mange kuldegrader akkurat nå.

Det er noe mange bileiere også har fått merke.

Og hvis du ikke tar hensyn til at gradestokken viser et betydelig antall minus, kan det fort bli både kostbart og fryktelig frustrerende.

Derfor har vi samlet opp noen råd og vink som kan gjøre kuldeperioden litt mer smertefri.

Dette er gull verdt på kalde morgener

1. Ta vare på motoren

Når det er skikkelig kaldt, gir det ekstra belastning for motoren. Oljen blir tykkere og kan rett og slett minne om sirup. Derfor gjelder det å la motoren bli varm raskt og effektivt. Den beste måten å gjøre det på, er å kjøre bilen.

Mange velger å starte den og la den varme seg opp på tomgang. Men det er både lite effektivt og lite miljøvennlig.

Da er det langt bedre å bruke motorvarmer. Den bidrar både til lavere forbruk og betydelige lavere utslipp. Også elbiler har mye å hente på å bli forvarmet før bruk, slik at minst mulig strøm går bort til å lage varme inne i bilen.

Hvis du kjører bilen mens motoren er kald, så pass på å ikke presse turtallet for mye. Her gjelder det å vente til du har oppnådd driftstemperatur

Slik unngår du at bilen får kuldesjokk

2. Pass på batteriet

En billig og effektiv måte å forlenge levetiden og ikke minst unngå startproblemer på, er å vedlikeholdslade batteriet i bilen.

Denne problemstillingen er ekstra aktuell takket være at flere og flere biler får såkalt start/stopp-system. Dette bidrar til å senke forbruket, men tærer samtidig ekstra på batteriet.

La også gjerne startkabler ligge tilgjengelig i bilen, for sikkerhets skyld.

Topp 10: Dette bør du som bileier tenke på i kulda

3. Rydd bort snø og is

Når du kommer ut og ser bilen er fullstendig nedsnødd, og gjerne med et tykt lag av is under, er det lett å bli litt motløs. Men prøv å tenke på at det å fjerne snø og is kan være en måte å holde seg varm på. Husk hansker, og bruk en skikkelig børste/isskrape.

Slurver du her, risikerer du å forårsake farlige situasjoner i trafikken, en saftig bot eller å ganske enkelt bli fratatt førerkortet.

Husk også å fjerne snø fra lyktene, men vær forsiktig. Her er det lett å lage riper.

Slik lagrer du hjulene dine riktig

4. Husk å sjekke frostvæsken

Mens de fleste er flinke til å fylle spylevæske, er det mange som glemmer å sjekke frostvæsken. Det er ikke bra.

Her er det to oppgaver du må følge opp: 1. Sjekk om det er nok frostvæske. Det gjør du ved å se på ekspansjonstanken i motorrommet. Nivået skal ligge et sted mellom maksimum og minimum. Ligger det lavere, bør du etterfylle. Er det veldig lavt, kan det være smart å sjekke for lekkasjer.

2. Sjekk hvor mye kulde frostvæsken tåler. Den bør takle minst minus 30.

Frostvæske: Husk å velge riktig farge

5. Smør dørlåsene

Nye biler har i stor grad nøkkelfri adgang. Det betyr at du ikke lenger trenger å bruke nøkkelen for å låse opp bilen. Men hvis batteriet går, er det nettopp det du må gjøre likevel. Og da gjelder det at ikke alt er gjennomfryst.

Bonustips: Til slutt koster vi på oss et lite bonustips rundt vindusviskerne dine: La disse gå helt ned i startposisjon før du slår av tenningen. Hvis de blir stående midt på ruta, kan de fryse fast. Da risikerer du både at sikringen ryker når du starter bilen, og at gummien på vindusviskerne blir ødelagt.

Så mye koster det å bruke motorvarmeren

Se video: Her går det galt for Teslaen