Sportsbilene står og forfaller – men eieren nekter å selge

Her har Porschene vært parkert i mange år.

Minst 13 slike Porsche 928 står hensatt og forfaller. Eieren nekter å selge dem. Foto: Steve Rhodes.
Minst 13 slike Porsche 928 står hensatt og forfaller. Eieren nekter å selge dem. Foto: Steve Rhodes.

Denne historien er nesten like klassisk som den er tragisk.

Vi har vel alle hørt historien om «vriompeisen» som har en sjelden, uvanlig eller verdifull bil som står og forfaller. Og som han plent nekter å selge til noen andre som inderlig ønsker å å sette den i stand.

Det som skiller denne historien fra de fleste andre er at denne bileieren her hele 13 stykker. Minst. Jo da – det er fort gjort å samle på seg litt …

Bilene er også smått legendariske. Nemlig Porsche 928. Bilen som egentlig var ment å erstatte selveste 911-modellen på 70-tallet, da sistnevnte ble ansett som i overkant gammelmodig.

Mye på grunn av luftavkjølt og bakmontert motor. Noe som ga en litt ugunstig vektfordeling og noe tvilsomme kjøreegenskaper for utrente sjåfører med tung gassfot.

Porsche 928 debuterte i 1978. Den skulle erstatte 911, men ble aldri den suksessen Porsche håpet på.
Porsche 928 debuterte i 1978. Den skulle erstatte 911, men ble aldri den suksessen Porsche håpet på.

Ble ikke den suksessen Porsche håpet på

Vi vet alle hvordan det gikk. Porsche 911 lever videre i aller beste velgående. 928-modellen som skulle vært erstatteren gikk ut av produksjon i 1995.

928 debuterte som 1978-modell og var et helt annet konsept enn 911, med blant annet V8-motor foran, god vektfordeling, utmerket komfort og karosseri av aluminium. Den var rett og slett en skikkelig grand tourer, for lange turer i høy hastighet.

En god del biler ble solgt, så modellen var absolutt ingen flopp. Men den ble heller aldri helt den suksessen Porsche hadde håpet på. Entusiastene valgte fortsatt den kompakte sportsbilen 911. En modell som også har holdt seg bedre i pris enn 928.

Men ettersom det tynnes i rekkene med fine 928, ser det ut til at modellen nå er i ferd med å få sin renessanse som en akseptert Porsche klassiker. Prisene på fine og velholdt biler er definitivt på vei opp.

De 13 bilene på disse bildene står i en litt bortgjemt sidedal i California, USA. Og her har de stått en stund, mens vær, vind og sol har fått herje med dem. Bilene ble litt tilfeldig oppdaget av en kar ved navn Steve Rhodes som var ute å så etter en film-lokasjon til TV-serie. Han hadde vært i et steinbrudd i nærheten da han fikk se dem. Det skriver bilnettstedet carscoops.com

Det er også Rhodes som har tatt bildene i denne artikkelen.

Se flere bilder av de forlatte Porsche 928-ene her: Alle foto: Steve Rhodes.
Se flere bilder av de forlatte Porsche 928-ene her: Alle foto: Steve Rhodes.

Står og forfaller

Bilene spenner fra tidlige 928 uten spoilere og 4,5-liters motor, til nyere S4 med 5-liters V8. Alle bærer preg av å ha stått lagret en stund. Ingen vet riktig hvor lenge, men det skal være snakk om en god del år.

Det tørre klimaet i California og det faktum at bilene primært er laget av aluminium og galvanisert stål, gjør at karosseriet tåler tidens tann relativt godt. Men ingenting varer evig.

Interiørene er det nok verre med. Sol og hete setter fort sitt preg på dette. Det samme med det elektriske anlegget og elektronikken om bord. Det har alltid vært en liten akilleshæl for 928, da den var svært avansert for sin tid med mye elektronikk og elektriske funksjoner.

Ifølge Rhodes har flere forsøkt å få kjøpe løs én eller flere av bilene. Men selv om eieren tilsynelatende har mistet interessen for bilene, nekter han å selge dem. Tragisk, men sant og altså heller ikke direkte uvanlig.

Hva som skjer videre med disse Porschene vil bare tiden vise.

Les også: Nei – Porsche 911 blir aldri elektrisk

Video: Her kjører vi nye Porsche Taycan Cross Turismo