Illustarsjonsbilde
Illustarsjonsbilde

Speedometer-triksing: - Hvordan finner jeg ut om det er jukset med bilen min?

Mange er bekymret etter at det er avslørt omfattende triksing.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Hallo Benny eier en BMW 5-serie som er bruktimportert fra Tyskland. Jeg kjøpte den via en forhandler (ikke merkeforhandler) som nå er nedlagt. Grunnen til at jeg skriver her er at jeg har begynt å bekymret meg for bilen etter å ha lest om utstrakt juks med km stand i Tyskland. Min bil var fire år gammel da den kom inn og hadde da gått 96 000 kilometer.

FIkk ikke noe spesielt godt kjøp på den tror jeg, men det var vanskelig å finne riktig bil med utstyr osv. Nå er jeg bekymret for at min bil kanskje har gått mye lenger enn det står på telleren. Er det noen kurante måter jeg kan finne ut av det på? Takknemlig hvis du kan svare meg ganske kjapt, kjenner dette plager meg ganske mye nå.

Benny svarer:

Heisann! Det stemmer nok dessverre det du har hørt. Det har nylig vært avsløringer i Tyskland hvor det er kommet fram at omfattende ”uks med kilometerstanden på bruktbiler fortsatt eksisterer i ”beste" velgående – dessverre. Man håpet jo liksom at dette skulle være en saga blott når de digitale telleverkene kom, men den gang ei...

Kjeltringer vet å både tilpasse seg - og tilegne seg ny kunnskap. Og det er fortsatt fullt mulig å hacke seg inn for å manipulere / endre bilens kilometerstand.

Vi får bare håpe at dette ikke gjelder bilen din. Du sier at den hadde gått ca. 96 000 da du kjøpte den – altså 24 000 km. pr år. Det er en ganske ”normal” km. stand på tyske biler, som ofte går en del flere kilometer per år enn norske.

Den beste pekepinnen er å sjekke serviceboka – datoer og kilometertand ved de forskjellige servicene etc. – og se om dette virker troverdig og logisk. Eventuelt ta en telefon til de stedene som har fulgt bilen opp.

Jeg hjalp en kunde med dette en gang. Serviceboka hans så mildt sagt merkelig ut. Alle stemplene i boka var helt like, samme person hadde underskrevet med det som så ut som samme kulepenn osv. Ved litt nærmere sjekk av datoer, fant jeg ut at servicer var tatt på både på søndager og i helligdager hos en ”merkeforhandler”. Det tolket jeg som potensielt juks. Da jeg ringte forhandleren, viste det seg at de ikke hadde verksted i det hele tatt – de var en ren bilbutikk og drev kun med salg...

Jeg vet at enkelte importører også klarer å spore historikken (hos merkeforhandler) på biler i utlandet, så det går jo an å ta en telefon dit og høre om de kan hjelpe deg med dette.

Vi krysser fingrene for at alt er i orden med din bil. Sannsynligheten for at det er jukset er tross alt liten!

Les også: Så lett er det å jukse med kilometerstanden

Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: