Elbilene kommer i tillegg til "vanlig" bil

Og to modeller skiller seg ut som de mest vanlige.

De fleste elbileierne har også en bil som går på bensin eller diesel. Men tendensen går mot at stadig flere blir "hel-elektriske" - og bare kjører på strøm. Foto: Norsk Elbilforening.
De fleste elbileierne har også en bil som går på bensin eller diesel. Men tendensen går mot at stadig flere blir "hel-elektriske" - og bare kjører på strøm. Foto: Norsk Elbilforening.

Norge er i særklasse det landet i verden med flest elbiler i forhold til folketallet.

Antallet har nærmest eksplodert de siste årene. En rekke fordeler rundt avgifter og praktisk bruk, har gjort at stadig flere har kjøpt elbil. Og ingen ting tyder på at dette kommer til å bremse opp med det første.

Mye mindre fossilt

Men selv om man har kjøpt elbil, har de fleste eierne også en bil som går på bensin eller diesel. Det framgår av en fersk spørreundersøkelse blant medlemmene i Norsk Elbilforening.

På spørsmål om hvor mange biler husholdningen har, svarer 61 prosent at antallet er to. Men det er tydelig at den andre bilen har blitt stående mye i ro etter at elbilen kom.

På spørsmålet «hvor mye mer eller mindre kjører du vanlig bil etter du kjøpte elbil», svarer nemlig over halvparten at de enten kjører 75 eller 100 prosent mindre fossilt.

Nei - elbil trenger slett ikke være dyrt

Noen har flere

Undersøkelsen avklarer også at elbilen er mest vanlig i kjernefamilien. Blant 31 prosent av de spurte består nemlig husholdningen av fire personer, mens nest største kategori er husholdninger med to personer (28 prosent).

De aller fleste, nærmere bestemt 3.104 av 3405 respondenter, oppgir at de i dag har én elbil i husholdningen. 220 oppgir at husholdningen har to elbiler, mens 28 har tre eller flere.

Han solgte spesiell bil - på rim!

Helelektriske 

- Vi har all grunn til å tro at husholdninger som disponerer én elbil gjerne også har en fossildrevet bil. Respondentene som oppgir at de har to elbiler, har gjerne tatt spranget fullt ut og blitt helelektriske.

- Vi får stadig tilbakemeldinger fra medlemmer som har tatt dette valget, og jobber for at flere skal kunne gjøre det på sikt, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening, i en pressemelding.

To skiller seg ut

Lurer du forresten på hva medlemmene i Norsk Elbilforening kjører?

Her er det to bilmodeller som skiller seg klart ut.De to er Nissan LEAF (1.362) og Tesla Model S (980). De to neste på lista er Mitsubishi i-MiEv (296) og Volkswagen e-up! (221). 

Men eldre elbilmodeller er også representert: 141 Think-eiere har svart i undersøkelsen, i likhet med 63 som eier den norske elbil-pioneren Buddy.

Bruktimportert Nissan Leaf - ikke så smart?