Sotete ruter: Nei - dette er ikke lov

Men likevel kjører veldig mange rundt med altfor mørke ruter.

Ikke lett å se verken ut eller inn her¿  Illustrasjonsbilde.
Ikke lett å se verken ut eller inn her¿ Illustrasjonsbilde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny ser stadig vekk biler som er sotet også på framvinduene (altså de fremre sidevinduene.) Etter har jeg har lest her på Broom er det i de fleste tilfellene ulovlig, da skjønner jeg ikke at så mange kan gjøre det?

Er det så enkelt at man bare tar bort sotingen når man viser bilen på EU-kontroll og så setter den på etterpå igjen? Bryr ikke politiet seg om dette? Kanskje ikke noen stor sak men jeg syns da det burde være likhet for loven eller er det bare noen som tar seg til rette?

Benny svarer:

Det er riktig som du sier og som vi har skrevet et par ganger før – soting av de fremre siderutene er i utgangspunktet ikke tillatt og gir mangel på EU-kontrollen.

Grunnen til dette skal være flere. For det første kan det hindre utsyn, særlig når det er mørkt ute. Det andre er at det kan hindre andre trafikkanter å ha øyekontakt. F. eks for en fotgjenger kan det være greit å få en ”bekreftelse” på at man er sett før man krysser veien etc.

Det går ikke an å fjerne sotingen – eller solfilmen – for så å sette den på igjen. Tar man den av, blir den ødelagt og det må settes på ny.

Jeg tror nok absolutt at både politi og Vegvesenets folk bryr seg om dette, uten at det nødvendigvis har veldig høy prioritet. Blir du stoppet i teknisk kontroll, tipper jeg at du får mangellapp og må vise bilen på trafikkstasjonen innen kort tid.

Jeg er imidlerttid ikke sikker på om alle som foretar EU-kontroll bryr seg like mye om det. For som du sier – det går en del biler med til dels veldig mørke ruter rundt om på norske veier. Jeg er så klart enig med deg at det bør være likhet for loven, men noen mennesker tar seg litt mer til rette enn andre, enten det gjelder å snyte på skatten eller andre ting.

Del med facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Chiptunet bruktbil kan koste deg dyrt

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: