Sommervarme tar knekken på bilbatteriet

Nei – det er ikke bare kulde som er skummelt her.

Vedlikeholdslading av batteriet er smart   også på sommeren. Det er nemlig mange som opplever å stå der med flatt batteri i denne årstiden. (Foto: coulourbox/newswire)
Vedlikeholdslading av batteriet er smart også på sommeren. Det er nemlig mange som opplever å stå der med flatt batteri i denne årstiden. (Foto: coulourbox/newswire)

Trodde du flatt batteri og startproblemer stort sett er et vinterfenomen?

Da tar du feil. Norske bileiere har nesten like flate batterier om sommeren som om vinteren. Og på virkelig fine sommerdager er faktisk varmen batteriets største fiende.

Selvutlader

Temperaturen er viktig for batteriets mulighet til å holde på strøm. Referansetemperaturen er 20 grader, da trives batteriet best.

– På varme sommerdager gir batteriet fra seg strøm, det selvutlader. Jo varmere batteriet er, desto større er selvutladningen. Den skjer ikke lineært med temperaturen, men øker drastisk fra 30 grader og oppover, sier Geir Danielsen som er operativ leder for Falck Redning i Stor-Oslo.

Startkabler: Å hjelpe naboen kan koste deg dyrt

40–50 prosent kapasitet

Varmen er ikke et problem hvis du har et fulladet batteri. Men det er det få som har.

– Av erfaring vet vi at de fleste kjører rundt med 40–50 prosent kapasitet på batteriet. Det kan være for lite å gå på hvis bilen blir stående i solsteiken mens man tilbringer dagen på stranda, sier Danielsen, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Hjelp – hvorfor starter ikke bilen min?

Batterilader

Når det er kaldt holder batteriet på strømmen, men den kjemiske prosessen i batteriet går langsommere. I tillegg sørger kulda for at oppgaven blir tyngre. Motoroljen blir mer tyktflytende, noe som krever mer av batteriet når bilens startes. Setevarmere, vifte og varmetråder i rutene krever sitt.

Den beste kur mot flatt batteri, både sommer og vinter, er jevnlig bruk av batterilader.

Mindre mottakelig

– Det er dessverre ikke helt sant at du lader opp et bilbatteri ved å ta en langtur, for det hjelper ikke hvis utgangspunktet er dårlig. Når du kjører lenge med et underladet batteri, reduseres batteriets mottakelighet for lading betydelig. Hvis du vedlikeholdslader, har du derimot et godt utgangspunkt hele tiden, sier Danielsen.

Jo oftere batteriet er i utladet tilstand, desto mer sulfaterer batteriet. Det vil si at sulfatmolekyler trekkes mot den negative blyplaten hver gang et batteri lades ut. Veldig forenklet kan man si at batteriet gror igjen. Molekylene forsvinner når du lader opp igjen, men ikke helt.

LES OGSÅ: Altfor mange må kjøpe nytt batteri