De beste dekkene bør være bak   det er det klare rådet fra ekspertene i Continental.
De beste dekkene bør være bak det er det klare rådet fra ekspertene i Continental.

Sommerdekk: Disse dekkene bør du styre unna

Det er avslørt store kvalitetsforskjeller på årets sommerdekk.

De siste årene har det dukket opp et vell av nye, billige dekkmerker. Det kan så klart være fristende å spare noen hundrelapper når bilen trenger nytt ”fottøy” – men vær klar over at ikke alle dekkene er like gode.

Del med Facebook-vennene dine

Noen er rett og slett så dårlig at de kan karakteriseres som regelrett trafikkfarlige – for bildekk handler i stor grad om sikkerhet.

Det er de få kvadratcentimeterne med kontakt som holder bilen din på veien, selv om det øsregner, når du bråbremser, når du gir gass og som må motstå sidekreftene når du svinger.

Samtidig som de skal gå stille, være komfortable og ikke slites for fort. Det er altså mange kriterier som skal oppfylles for at et sommerdekk kan kalles for godt.

Dekktester de siste årene har gjentatte ganger vist at de aller billigste dekkene, som vi blant annet har sett mange av fra Kina – men ikkebare derfra – er så dårlige at de vanskelig kan anbefales som en sikker løsning.

Les også: Årets sommerdekk: Ett merke knuser konkurrentene

Dette er taperne i årets dekktester:


BF Goodrich G-Grip:

BF Goodrich G-Grip
BF Goodrich G-Grip

BF Goodrich er vel kanskje her hjemme kjent for dekk til litt større biler som SUV-er og amcars. Men de har også dekk til vanlige personbiler.

BF Goodrich sit dekk G-grip ble taperen i NAFs store sommerdekk test i år. De skriver blant annet dette om dekket: ”Dekket bremser dårlig på våt vei og vannplaningsegenskapene er klart dårligst av dekkene vi tester i år. Kjørefølelsen på våt asfalt er heller ikke god – først og fremst siden dekket slipper grepet brått uten forvarsel”.

På den positive siden kan det nevnes lavt støynivå og lav rullemotstand på dekket som produseres i Polen.

– Er billigdekk like bra som de dyre?


Infinity INF-030:

INF-030_p[1]
INF-030_p[1]

Infinity er for de fleste av oss ganske ukjent som dekkmerke og kanskje er det like greit. Infinity INF-030 blir regelrett slaktet av en stor test som blant annet Danske FDM står bak, selv om slitestyrken er svært god.

Dette skriver de om dekket: ”Egenskapene på våt vei er så dårlige, at vi ikke kan anbefale kjøp av dette dekket. Glem det!"

Dette kan være fremtidens bildekk


Sava Intensa SUV:

sava-intensa-suv[1]
sava-intensa-suv[1]

Dette er som betegnelsen sier et SUV-dekk og dekket som er testet er i dimensjonen 215/65x16. Dekket tilgodeses med bare en stjerne av seks mulige. Igjen er det våtmarksegenskapene som trekker kraftig ned, mens slitestyrke og rulle motstand er bra.

Et sitat fra en stor tysk test sier: ”Egenskapene på våt vei er ikke særlig gode og det trekker alvorlig ned i det samlede resultat”

Les også: Store kvalitetsforskjeller på årets sommerdekk