Solgte bilen rekordfort – i «sirup-marked»

Her er bilekspertens beste salgs-tips.

Brooms bilekspert, Benny Christensen, har nettopp solgt bilen sin, en Toyota Land Cruiser med dieselmotor. Og det gikk unna på rekordtid! 
Brooms bilekspert, Benny Christensen, har nettopp solgt bilen sin, en Toyota Land Cruiser med dieselmotor. Og det gikk unna på rekordtid! 

– Jeg satte meg ned med en kaffekopp, tenkte litt på hvordan jeg skulle angripe det hele – og la en plan. Så fulgte jeg den planen. Det funket over all forventning.

Slik oppsummerer Broom-Benny helgens nesten utrolige bruktbilstunt.

Han er tross alt en nøktern, sindig og fornuftig kar. Det speiler på sett og vis også hans valg av bil. De siste par årene har han hatt det som nå har blitt en syv år gammel Toyota, og som har passert 160.000 kilometer på tellerverket. Kanskje ikke det aller spenstigste bilvalget for hele Norges bilekspert.

– Kanskje ikke. Men den er praktisk for meg som ofte kjører med sykler og ski i varerommet. Det skjer dessuten gjerne på steder hvor man faktisk bør ha firehjulstrekk for å være sikker på å komme fram. Dessuten er den driftssikker, komfortabel og ikke minst har den god annenshåndsverdi, er hans forklaring på bilvalget.

Broom-Benny hadde en plan for denne annonsen. Den funket og bilen ble solgt tvert! Faksimile fra finn.no
Broom-Benny hadde en plan for denne annonsen. Den funket og bilen ble solgt tvert! Faksimile fra finn.no

Hadde ikke oddsene på sin side...

Men nå var det altså tid for salg av den aldrende Toyota Land Cruiseren med dieselmotor.

Sommeren er tradisjonelt sett ikke kjent å være den beste tiden for salg av bil. Store SUV-er er i tillegg ikke akkurat det folk flest står i kø for å kjøpe nå til dags, dieselmotor er definitivt på vei ut – og det er titusenvis av biler på bruktmarkedet. Det siste medfører at mange opplever bruktmarkedet som blytungt – og det bidro til at "vår mann" definitivt ikke hadde oddsen på sin side.

– Jeg ble litt overrasket selv også, jeg må innrømme det. Jeg ser jo stadig i "Spør-Benny"-nettmøtet, hvor jeg svarer på bilspørsmål, at mange sliter med bilsalg og ber om råd, sier Benny.

– Jeg er ingen stor filosof, så mine tanker og påfølgende plan var av det enkle slaget. Jeg rett og slett spurte meg selv: Hva gjør min bil unik og skiller den fra alle de andre? Hvem kjøper slike biler og hva er viktig for dem? Verre var det ikke.

Toyota Land Cruiser: Million-SUV med tømmerhogger-faktor

Fokuser på det unike ved din bil

Det lyse interiøret er noe som gjør min bil unik. Jeg valgte derfor å fokusere på det ved salg . 
Det lyse interiøret er noe som gjør min bil unik. Jeg valgte derfor å fokusere på det ved salg . 

– Bilen min har en spesiell fargekombinasjon, som faktisk var en av grunnene til at jeg selv kjøpte den. Den er lakkert i hvit perlemor-metallik og har beige skinninteriør. Det er ganske unikt, så jeg valgte fokusere en del på det med både tekst og bilder i annonsen.

– Neste punkt var: Hvem kjøper Toyota generelt? Folk som er trygghetsøkende og vil ha et enkelt og forutsigbart bilhold. Da må jeg sørge for at de føler at de får det, så jeg tok en service og fikk i samme slengen tatt en tilstandsrapport på bilen, som dokumentasjon på at den er i veldig god stand. Komplett servicehistorikk, nye dekk og ny registerreim bør også trekke opp. Så synliggjør jeg alt det i annonsen med tekst og bilde.

Neppe bil for 27-åring med botox

Neste punkt var hvem som kjøper Land Cruiser generelt. Neppe hun på 27 år med silicon i puppene og botox i leppene og altfor store solbriller og som bor på Grünerløkka.

– Vi skal nok i den andre enden av den skalaen. En middelaldrende kar på landsbygda med solide og møkkete arbidsnever, som trolig har enten lastebil, traktor eller egen gravemaskin.

At jeg kan dokumentere at bilen er i like god stand som det jeg skriver i annonsen med en tilstandsrapport  tror jeg er viktig. Det skilte min bil ut fra de andre, sier Benny.  
At jeg kan dokumentere at bilen er i like god stand som det jeg skriver i annonsen med en tilstandsrapport tror jeg er viktig. Det skilte min bil ut fra de andre, sier Benny.  

Det var altså ingen vits å ta bildene av bilen foran en fancy fortausrestaurant, eller seilbåtene i 10-millionersklassen på den lokale marinaen.

– Jeg dro ut på bygda og tok bildene ved en kornåker. Tenkte at det kan virke litt kjent og kjært på potensielle kjøpere. Passet på sol, lys, skygger og sånt, men det er absolutt ikke stor fotokunst. Slike bilder klarer alle å ta. Jeg ofret faktisk en sykkeltur for å få tatt de, men det var det verdt, forsikrer han.

Les også: Verdens eldste Toyota dukket opp – i Sibir

Prisen er VELDIG viktig

Når man har gjort alt dette riktig, kan man vel sette en ganske høy pris også, tenker du kanskje. Slik at man får lønn for strevet.

– Nope. Det er fort gjort å gå i den fella. Alle, meg selv inklusive, vil jo ha mest mulig for bruktbilen sin. Jeg har jo fulgt disse bilene ganske tett og kjenner prisbildet godt. Men jeg sjekket på nettet hva tilsvarende er priset til og la meg strategisk i forhold til det. Mange er for høyt priset, så det var helt uten "vondt i sjela" at jeg la ut min som den billigste.

– God og fin bil til en hyggelig pris er jo det du vil ha når du skal kjøpe. Ikke glem at de du skal selge til vil ha det samme. Så sett "riktig" pris med en gang om du vil ha kjapt salg.

At bildene ble tatt på landet var en del av en plan.  
At bildene ble tatt på landet var en del av en plan.  

– Som jeg har sagt mange ganger før; er ikke bilen solgt innen en uke, så får du ikke solgt den. Det er ofte for seint å begynne å justere prisen da.

Solgt over natta

Salget av Benny sin gamle Toyota Land Cruiser var fort gjort. Den ble solgt, nærmest i løpet av natta.

– Jeg hadde holdt på å beise huset mitt til det ble mørkt og skulle egentlig bare se igjennom bildene jeg hadde tatt før på dagen. Så fant jeg ut at jeg like gjerne kunne lage en annonse i samme slengen, når jeg nå først satt ved PC-en, nærmest litt på impuls. Jeg vet jo ikke helt når jeg får den nye bilen enda, forteller han.

Gammel Land Cruiser : Som en hytte uten vann og strøm

Lagt ut litt på impuls...

– Som tenkt så gjort. Ved midnattstider på lørdag kveld var annonsen ute. I løpet av natta hadde det kommet flere mailer. Søndag morgen hoppet mobilen på nattbordet i ren opphisselse. Det ble et par kaotiske timer, men klokken 10 søndag morgen kunne jeg gå inn og merke bilen som solgt. Altså på 10 timer, hvorav de fleste på nattestid. Ikke verst...

– Da har du vel solgt til alt for lav pris, da?

– Nei, det er det første mange sier. Men det er bare tull og tøys. Jeg har hatt denne bilen i to år og kjørt på den drøyt 20.000 kilometer. Nå la jeg den ut 15.000 kroner billigere enn hva jeg ga for den hos merkeforhandler når jeg kjøpte den. Så kjøpsargumentet mitt med god annenhåndsverdi var nok ikke helt feil, sier han med et blunk.

Bruktbil: 11 år gammel – men likevel splitter ny

Benny skal nyte sommeren i en gammel VW Golf cabriolet inntil nybilen ankommer. Foto: Privat
Benny skal nyte sommeren i en gammel VW Golf cabriolet inntil nybilen ankommer. Foto: Privat

Golf cab i sommer...

Hva Broom-Benny har kjøpt igjen er enn så lenge en liten hemmelighet. Men et lite hint byr vi på: Etter å ha hatt en høy bil med støyende og illuktende dieselmotor, har han nå valgt noe helt i den andre enden av skalaen.

Det er et bilvalg som overrasket oss som jobber sammen med han. Vi tror til og med at han selv er litt overrasket av sitt valg av ny bil.

Vi kommer selvfølgelig tilbake med en sak på Benny og nyervervelsen når den kommer. I mellomtiden skal han nyte sommer og forhåpentligvis sol, i sin gamle, gode VW Golf cabriolet fra 1992.

Vi testet Toyota Landcruiser under tøffe forhold på Island – les mer om det her: