Snøscooter på dypt vann

Øivind Essen har passert femti, men er på ingen måte en satt mann. Les om da han testet snøscooteren sin på Øyeren.

Å ta det rolig er det samme som å gå rett ned... (Foto: Privat)
Å ta det rolig er det samme som å gå rett ned... (Foto: Privat)

Snøfattige vintre og restriksjoner på bruk av snøskuter, kan jo friste noen hver til å gjøre eksperimenter. Øivind Essen liker utfordringer, skriver smaalenene.no

– Snøscooter brukes om vinteren, men her i Østfold er det lite snø om vinteren og da må en se etter andre muligheter for å forlenge sesongen, sier Øivind som hele livet har drevet med alt som har med motor å gjøre. På hytta i Sverige får han til vanlig utløp for scooterinteressen. Der er myndighetene mer liberalt innstilt til denne typen kjøretøyer.

– I Norge må du ha løyve, sier Øivind, som ikke driver med dette til vanlig.

Helt vanlig snøscooter

DRUKNET SNØSKUTER: To ganger har Øivind Essen gått under vann.  (Foto: Privat)
DRUKNET SNØSKUTER: To ganger har Øivind Essen gått under vann. (Foto: Privat)

Snøscootere er på ingen måte fartøyer som flyter. At Øivind kom seg fra Mønster bru til Sandstangen og tilbake igjen, skyldes bare farten.

– Setter du ned farten, så synker du, sier Øivind og legger til at snøscooteren han brukte på Øyeren er en standard Arctic-cat F7 2003 modell, der det bare er tettet noen luftehull inn til motoren så det ikke skal komme vann på drivreima.

– Kommer det vann på drivreima, så slutter den å dra og da går den rett ned. Jeg har gått under to ganger. Da er det bare å dra den opp, ut med pluggene og dra i snora 100 ganger så går den igjen. I tillegg må det også skiftes olje, forklarer Øivind, som uansett bare synes dette er moro.

Forbedringer

Øivind Essen kommer garantert til å ta seg noen nye turer, men da må en del ting forbedres.

– Jeg er ganske fersk på dette. Må gjøre en del forbedringer og tette hull så det ikke kommer vann på reima, sier Øivind.

Fortsatt kommer den til å være en snøscooter. Det er jo litt av utfordringen for Øivind.

– Vi lever av utfordringer, store og små, fortsetter han og legger til at spenningen med å kjøre snøcooter på vannet er det som motiverer.

– Var det noen som gjorde store øyne, da du kjørte inn på Sandstangen?

– Vel badevakta kom bort og fortalte at det ikke var lov å kjøre vannscooter på Øyeren. Ikke noe problem, sa jeg. Jeg kjører snøscooter, så det gikk fint. Jeg kjørte tilbake til Mønster bru, avslutter Øivind Essen, som for øvrig ble europamester i dragbike i 2002, der han akselererte fra 0 til 250 kilometer i timen på under 5 sekunder!

VIKTIG MEDHJELPER: Ole Trygve Snopestad (til høyre) kjørte følgebåt.  (Foto: pirvat)
VIKTIG MEDHJELPER: Ole Trygve Snopestad (til høyre) kjørte følgebåt. (Foto: pirvat)