Snart slutt for Lada-klassikeren

Nå må du skynde deg hvis du vil kjøpe denne bilen ny.

Lada 2105   dette karosseriet har blitt selve kjennetegnet på Lada   og dette er faktisk Russland mest solgte bil for tiden.
Lada 2105 dette karosseriet har blitt selve kjennetegnet på Lada og dette er faktisk Russland mest solgte bil for tiden.

Den er en av de mest seiglivede bilene på markedet. I 41 år har den klassiske, "firkant-Ladaen" rullet ut fra fabrikken i Togliatti, rundt 100 mil sør for Moskva.

I starten het den 2101, nå er navnet Classic. Og selv om det har vært små endringer og modifiseringer underveis, er dagens modell svært tro mot utgangspunktet, Fiat 124. Den var ikke spesielt moderne da den kom – nå er den så utdatert at du i praksis kjøper ny veteranbil hvis du går for en Lada Classic.

Revolusjon

Det er det sikkert ikke mange som gjør, tror kanskje du? Da tar du feil. I fjor var dette Russlands mest solgte bil, med 136.006 eksemplarer. Godt hjulpet av statlige støtteordninger som gjorde at kundene ikke måtte betale mer enn i underkant av 4000 Euro eller rundt 32.000 kroner for sin nye Lada.

Likevel er det altså snart slutt. Lada er i ferd med å gjennomgå en høyst påkrevet revolusjon etter å ha kommet alvorlig i bakleksa i forhold til utenlandske bilprodusenter. Nye og mer moderne biler skal ta over – og dermed går Classic-modellen ut av produksjon i slutten av 2011.

LES OGSÅ: Taxi-Frank har både Ferrari og Lada

Eksportert ut av Norge

Til sammen har det blitt bygget nesten 17 millioner eksemplarer. Her hjemme hadde bilen sin storhetstid på 70-tallet og et stykke inn på 80-tallet, men så ble det bråstopp.

På 90-tallet forsvant veldig mange forresten tilbake til Russland, dette er en av ytterst få bilmodeller som faktisk har blitt eksportert ut av Norge i noe antall. Særlig var det mange russiske fiskere som fraktet dem med seg hjem som dekkslast.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Er dette Norges fineste Lada?

Har du minner fra denne bilen? Fortell i kommentarfeltet under: