Snart må du betale 200 kroner for å kjøre inn i Sverige

Du må betale svensk veiavgift - men pengene går til norsk kollektivtrafikk.

Det blir 'inte roligt' å kontrollere og eventuelt bøtelegge nordmenn på svensketur som har glemt å betale svensk veiavgift, fastslår tollinspektørene Emil Gustafsson (til v.) og Nils Järnstedt ved Tullen i Töcksfors. Rent bortsett fra at dette bare var tull og fanteri og Brooms aprilspøk i 2011. (Foto: Tore Robert Klerud)
Det blir "inte roligt" å kontrollere og eventuelt bøtelegge nordmenn på svensketur som har glemt å betale svensk veiavgift, fastslår tollinspektørene Emil Gustafsson (til v.) og Nils Järnstedt ved Tullen i Töcksfors. Rent bortsett fra at dette bare var tull og fanteri og Brooms aprilspøk i 2011. (Foto: Tore Robert Klerud)

Det kunne kanskje ikke vare evig, likevel føles det som et sjokk når det nå er en realitet: Vi som er vant til å betale sviende avgifter for å slite på norsk asfalt, må nå også betale for den slitasjen vi påfører broderfolkets veinett når vi reiser til Sverige for å handle eller feriere.

Fra 15. april koster det 200 kroner - riktignok svenske - per døgn å kjøre norskregistrert bil i Sverige, eller eventuelt 2.000 kroner for et årspass dersom det kjøpes før den datoen. Blir du kontrollert av svenske tollere uten å ha stoppet på rød sone for å betale, eller eventuelt uten å ha betalt via mobiltelefonen først, blir det enda dyrere: Kontrollgebyret er på 2.500 kroner.

Ille? Da skal du vite at det er norske myndigheter vi har å takke for at vi nå må punge ut med veiavgift også i Sverige.

Les også: Høyre har vært inne på tanken tidligere

Etter norsk initiativ

For svenskene var ikke interessert i å vekke til live avgifts-klausulen som lå uvirksom i halvveis glemte EU- og EØS-direktiver. Men det hjalp lite, ettersom et land etter reglene kan "tvinge" et naboland med på en utvekslingsordning. Og det er det som nå skjer.

Det svenske Näringsdepartementet uttaler at man at man hele tiden har regnet "gratis bruk" av det svenske veinettet som elvsagt for turister og besøkende. Slik hadde de fortsatt ønsket å ha det. I det norske Samferdselsdepartementet har man derimot hatt et klarere fokus på veikostnader, og beregnet tapte inntekter:

Den norske staten har trolig gått glipp av rundt halvannen milliard årlig ved at svensker har fartet rundt i sine biler på norske veier. Snart blir det en slutt på det, men noen dato er ikke satt for når svenskene må begynne å betale for seg i Norge.

Meltveit Kleppa er fornøyd

- Me er fyst og fremst glade for at me har fått med svenskane på denne ordninga. Dermed får både nordmenn og svenskar høve til å gjere opp for seg for den reelle slitasjen dei påfører nabolandets vegnett, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en kort kommentar.

Mens svenskene foreløpig kan kjøre avgiftsfritt i Norge, er altså de glade dagene med gratis "asfaltbruk" i Sverige nå over for oss nordmenn. Svenske tollere er satt til å kontrollere det hele, og de gleder seg definitivt IKKE til oppgaven.

To ekstra hundrelapper må du beregne per handletur til Sverige
  heretter. Etterhvert kan de betales over mobilregningen, men inntil videre
  må du kjøre på rødt og betale på svensk tollstasjon. (Foto: Tore Robert
  Klerud)
To ekstra hundrelapper må du beregne per handletur til Sverige heretter. Etterhvert kan de betales over mobilregningen, men inntil videre må du kjøre på rødt og betale på svensk tollstasjon. (Foto: Tore Robert Klerud)

- Dette blir ikke hyggelig, sier tollere vi har snakket med ved grenseovergangene på E6 og E18 i Svinesund og Töcksfors.

- Vi er pålagt å kontrollere store mengder biler i forbindelse med påske og andre store, norske utfartshelger. Mange vil nok ikke være klar over dette på forhånd, og da er det trist å ødelegge folks hyggelige handletur ved å gi dem et gebyr på 2.500 kroner, og i verste fall måtte avvise dem dersom de ikke kan betale for seg, sier inspektør Malin Bergsten ved tullen i Svinesund.

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Nå skal bompenge-systemet revideres

Frykter lange køer ved skranken

Hennes inspektør-kollega Emil Gustafsson ved tullen i Töcksfors er ubetinget enig. Han ser dessuten for seg meget lange køer ved skranken, ikke minst i påsken.

Svenskene arbeider nemlig med å få til et system for betaling av avgiften fra norske mobiltelefoner, men det vil ikke være operativt før litt ut i mai måned. Dermed kan det komme til å ta tid å få gjort opp for seg ved skranken inne på den lille tollstasjonen på en travel dag som skjærtorsdag - mens de fleste ansatte på stasjonen er kommandert ut for å kontrollere at ingen sniker seg inn uten å betale.

Gustafsson forteller at de svenske tollerne knapt har snakket om annet ved lunchbordet de siste dagene:

- Ingen skjønner poenget. Når dere betaler for å kjøre hos oss og vi etterhvert betaler for å kjøre hos dere, så går vel det meste opp i opp. Vi svensker bidrar jo med mer til det norske veinettet uansett, vi må jo også betale i alle bomstasjonene hos dere, sier han oppgitt.

Går til norske kollektiv-prosjekter

Og enda mer skjevt vil det faktisk bli:

Avgiftene som samles inn i begge land går inn på et eget EU-fond for spesielle, miljørettede samferdselsprosjekter i de aktuelle landene. Dette fondet har av naturlige årsaker vært tomt de siste årene, og ingen svenske prosjekter har vært meldt inn. Tre norske er imidlertid meldt inn og forhåndsgodkjente for tildeling, og dermed vil både norske og svenske avgiftskroner etterhvert begynne å rulle inn på prosjektkontoen til disse.

Samtlige tre prosjekter går på utbygging av spesielt miljøvennlig kollektivtrafikk i kystnære områder i Hordaland og Møre og Romsdal. Det blir heretter trøsten for nordmenn som må betale et par hundrelapper ekstra for å harryhandle hos Søta Bror.

Her kan du si din mening om dette: