Snart kan du leke superhelt bak rattet

Se hva Mini har funnet på nå.

Her vises noen av de nye funksjonene som kan brukes takket være Minis helt spesielle, nye kjørebriller. Informasjon dukker opp i synsfeltet, omtrent som et head up-display. Men brillene har også flere andre funksjoner, og kan dessuten brukes når du er utenfor bilen ...
Her vises noen av de nye funksjonene som kan brukes takket være Minis helt spesielle, nye kjørebriller. Informasjon dukker opp i synsfeltet, omtrent som et head up-display. Men brillene har også flere andre funksjoner, og kan dessuten brukes når du er utenfor bilen ...

Denne uken braker det løs med bilutstilling i Shanghai. Men det er ikke bare biler som skal vises fram. Det skjer mye også på teknologi og utstyrssiden.

Det å kjøre bil skal bli lettere og tryggere – og så handler en del om å vise nye og oppsiktsvekkende gadgets.

Denne gangen har Mini et skikkelig spennende trekkplaster på lur – i form av noen ganske så uvanlige kjørebriller ...

Les også: Head up: Har du først prøvd det, blir du hekta

Head up-ide

Poenget med akkurat disse brillene, er at de jobber aktivt med å guide og hjelpe deg hele tiden mens du kjører.

Brillene blir en slags variant av head up-display, med informasjon om fart, skilt og navigasjon, bortsett fra at informasjonen altså dukker opp i selve brilleglassene.

Men de har flere muligheter enn et vanlig head up-display. I samarbeid med diverse sensorer og kameraer rundt om på bilen, kan de gjør bilturen langt enklere for deg.

Guider deg - også til fots

For eksempel vil de kunne finne parkeringsplasser som passer til bilen din. Og ikke minst har de en funksjon som kalles "first and final mile".

Det er et smart opplegg, der brillene guider deg hele veien fra parkeringsplassen fram til det endelige målet til fots, eventuelt fra der du er tilbake dit bilen står parkert.

Du kan også programmere hvor du vil dra, mens du er utenfor bilen. 

Men det stopper ikke der, som det heter på TV-shop. Takket være kamera montert på utsiden av bilen, som projiserer bilder opp i brillene, kan du se fortauskantene mye bedre. Det gjør det blant annet lettere å parkere. 

Strategisk plasserte kameraer vil også gi deg følelsen av å se tvers igjennom både A-stolpene, panser og dører, noe også som vil bedre sikten betydelig. Det blir nesten som å være Supermann, med røntgensyn!

Les også: Dette kaller vi skikkelig utstyrsbombe

Ekstrautstyr

Hvis du får en melding på telefonen eller noen ringer deg, vil dette også dukke opp i synsfeltet ditt. Får du en melding, vises den først på skjermen, før den leses opp av bilen.

Prosjektsjef for de nye brillene, Jörg Preissinger, mener de er med å fortelle litt om hva vi kan vente oss i framtiden.

Hvis de blir godkjent for produksjon, kan de faktisk bli ekstrautstyr på Mini i en ikke alt for fjern framtid.

Flere nyvinninger på gang

Mini er ikke de eneste som har begynt å tenke i disse baner. Jaguar viste i fjor et head up-system som blant annet kan brukes i forbindelse med kjøring på bane, og som viser hvordan du kjørte forrige runde med en såkalt "ghost car" – og hva som er det mest effektive sportvalget.

Range Rover har også begynt med noe lignende, som gjør at du som sjåfør kan "se gjennom" panseret, og dermed vet mer om hvordan terrenget foran og delvis under bilen er.

Les også: Dette er dårlig nytt for brukte luksusbiler