Snart kan du få bot – uten at politiet har stoppet deg

Selvkjørende biler gir også nye muligheter.

De selvkjørende bilene er på vei inn, også hos politiet. Ford er nå i gang med et utviklingsprosjekt her, som skal gjøre også politibilene selvkjørende. Og da kan de også gjøre mye annet i tillegg...
De selvkjørende bilene er på vei inn, også hos politiet. Ford er nå i gang med et utviklingsprosjekt her, som skal gjøre også politibilene selvkjørende. Og da kan de også gjøre mye annet i tillegg...

Tenk deg en politibil som kan gi deg bot uten å stoppe deg langs veien. Helt uten at du merker det i det hele tatt, før regningen for en trafikkforseelse ligger i nettbanken din og må betales.

Det kan faktisk bli en realitet om kun kort tid. Det er Ford i USA som nå har søkt US Patent and Trademark Office om å få utvikle en slik politibil. Denne politibilen skal i tillegg være førerløs og uten politibetjenter.

"Kaptinen" kan overstyre

Den styres av kunstig intelligens og skal, helt av seg selv, på ekte politi-vis klare å finne gode gjemmesteder for å knipe trafikksyndere.

Det høres kanskje ut som den villeste science-fiction scene fra en annen galaxe. Men nei – Fords patent behandles i disse dager av amerikanske myndigheter.

Autonome, eller selvkjørende biler, er på full fart inn. Disse vil, naturlig nok, være programmert til å følge de gjeldende trafikkreglene der de ferdes.

Men de vi også kunne la seg overstyre av "kapteinen" om bord. Det er her Fords nye selvkjørende og automatiske politibil skal komme inn i bildet. Dessuten vil det i mange år framover fortsatt være biler som ikke er selvkjørende.

Snart sitter det kanskje ikke noen bak rattet... Foto: Ford,
Snart sitter det kanskje ikke noen bak rattet... Foto: Ford,

Les også: Politibilene du ikke kjører fra

Overvåker trafikken effektivt

I et tenkt scenario ser man for seg at denne nye politibilen vi oppfange signaler fra en bil som for eksempel kjører for fort, via et sentralt databehandlingssystem. Fords automatiske politibil vil da kunne spore opp lovbryteren om den er i nærheten, legge seg på hjul og filme forseelsen.

Bilen skal også kunne brukes til stasjonær kontroll og via sensorer, lasere, kameraer og skiltgjenkjennings-system kunne overvåke trafikken på en effektiv måte. For eksempel på et skjulested, for å se om andre biler stopper på rødt lys, overholder full stopp-skilt, fartsgrenser eller har forsikringer etc . i orden.

Hvis ikke vanker det som tidligere sanksjoner i form av bøter av bøter og / eller prikker i førerkortet.

Lamborghini politibil: Dette hadde vært noe for UP

Vet ikke når den er klar

Ganske avanserte greier med andre ord. Denne politibilen vil jo på sett og vis nærmest være som en robot som erstatter både politibetjenter, fotobokser og lasermålere.

Når en slik politibil kan være veien sies det ikke noe om, men som vi har nevnt mange ganger før – utviklingen går fort.

Men enn så lenge må vi forholde oss til sirener og blinkende blålys når vi gjør noe galt i trafikken.

Les også: Denne er kåret til beste politibil noensinne

Video: Nå skal de erstatte en legende