Etter mye fram og tilbake: Snart slukkes FM-nettet og det får store konsekvenser for mange bileiere. 
Etter mye fram og tilbake: Snart slukkes FM-nettet og det får store konsekvenser for mange bileiere. 

Snart kan det bli stille i bilradioen din

Vet du når FM-nettet slukkes der du bor?

Mye har vært både skrevet og sagt om slukkingen radioens FM-nett og overgangen til digital radio. Det som har blitt til DAB på folkemunne.

Men det er grunn til å minne om dette igjen. Det finnes nemlig fortsatt rundt to millioner biler i Norges langstrakte land som IKKE har DAB+ radio montert.

Noen begynner å få det travelt. Svært travelt til og med – om de vil ha lyd i radioen etter nyttår.

Sjekk når det slukkes der du bor:

Bor du i Nordland, så hører du med blant disse med dårlig tid. Der er man nemlig først ute med å slukke FM-nettet. Allerede 11. januar skjer det. Har du ikke innen den tid fått installert DAB+ radio, eller DAB-adapter vil du oppleve at radioen din blir tyst.

Det er nemlig slik at FM-nettet slukkes distrikt for distrikt utover i 2017. Se landsoversikten og se når det slukkes der du bor:

Dette er medietilsynets slukkeplan for FM-nettet, landsdel for landsdel. 
Dette er medietilsynets slukkeplan for FM-nettet, landsdel for landsdel. 

For deg som ennå ikke har fått gjort noe med bilradioen i forhold til dette, finnes det ulike løsninger for å få DAB+ i bilen. Bilens modell og alder er avgjørende for om det vil lønne seg å montere ett adapter, oppgradere radioen eller bytte den ut.

Det er forskjeller i funksjon og pris, uansett hvilke alternativer du velger. Spør en bil- eller elektronikkforhandler om råd. Husk at monteringskostnader kan komme i tillegg til prisen på radioen, og at det er lurt å be om et prisoverslag på montering.

Mange trenger DAB-adapter – NAF mener det er halvferdig

Enkel adapter

Enkle adaptere monteres på overflaten i bilen. Slike adaptere er enkle å ta i bruk og krever liten kunnskap om montering. Den settes vanligvis rett i sigarettenneren/12V- uttaket og radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB). Kanal- og programinformasjon vises på adapteret. Disse adapterløsningene kan brukes i alle biler med tilgjengelig 12V-uttak, og du kan gjøre monteringen selv. Du kan også få et verksted til å gjøre jobben.

Montering av et DAB-adapter medfører at man fåen tilleggsenhet i bilen. Illustrasjonsbilde.
Montering av et DAB-adapter medfører at man fåen tilleggsenhet i bilen. Illustrasjonsbilde.

Delvis integrert adapter

Delvis integrerte adaptere vil ha både skjulte og synlige deler. Mottakeren monteres skjult og en vanlig strømtilkobling er via sigarettenneren/12V-uttaket og radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB).

Delvis integrerte løsninger fungerer generelt i alle typer biler med 12V-uttak og kan monteres på egenhånd. Et verksted hjelper deg om du ikke vil gå løs på dette selv.

Gjør det selv: Slik monterer du DAB+ adapter

Fullintegrert adapter

Fullintegrerte adaptere har kun skjulte deler. Mottakeren monteres skjult og får vanligvis strøm fra bilens elektriske anlegg og radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB).

Radioen kan i mange tilfeller betjenes gjennom rattbetjeningen. Fullintegrerte adaptere krever som oftest montering av fagfolk.

I mange biler kan du bytte hele radioen. Fordelen med å bytte hele radioen er at man får alt i ett, og slipper to enheter i bilen. Er du litt fingernem klarer du å montere en ny radio selv. Hvis ikke er det fort gjort på et verksted.

Les også: Testvinner-dekk kan bli ulovlig