Snart blir dette standardutstyr i nybilen din

Eu innfører nye regler - og vi blir med på lasset.

I forbindelse med at kravene miljø og sikkerheten på biler skal økes, innfører EU fra neste år skjerpede krav til utstyret på nybiler. Blant annet skal det være obligatorisk med dekktrykk kontroll fra 2014. ILLUSTRASJONSFOTO
I forbindelse med at kravene miljø og sikkerheten på biler skal økes, innfører EU fra neste år skjerpede krav til utstyret på nybiler. Blant annet skal det være obligatorisk med dekktrykk kontroll fra 2014. ILLUSTRASJONSFOTO

Det jobbes stadig med å bedre sikkerheten og miljøaspektet rundt biltrafikken. I den forbindelse er det mange muligheter når det kommer til hvilket utstyr modellene blir satt opp med.

Nå har EU-kommisjonen bestemt at det skal innføres en hel rekke nye krav til nybiler som skal selges innenfor EU. Resultatet er mer utstyr på nybilene fra 2014.

LES OGSÅ: Krasjtest: Sjekk disse livsfarlige nybilene

Dekktrykk-kontroll

Under ser du hva som skal være standard om et drøyt års tid:

– Dekktrykk-kontroll: Skal påse at det ikke er feil trykk i dekkene, noe som både bidrar til høyere drivstofforbruk, ekstra slitasje på dekket og lengre bremselengde

– Girskiftindikator: Forteller sjåføren når det er på tide å gire

– Minst to ISOFIX-fester for barnestoler i baksetet

– Automatisk varsling ved plassering av bakovervendt barnestol i sete med aktiv airbag

– Varsling om å feste sikkerhetsbelte på førerstolen.

LES OGSÅ: Denne lille dingsen kan redde livet ditt

Sikrere bakseter

Det blir også strengere krav til selve baksetene – slik at sjansene for å bli skadet av ting som ligger i bagasjerommet skal bli mindre.

Reglene gjelder alle biler som skal selges i EU fra og med 2014 – og alle nye biler som gjennomgår typegodkjenning etter 1. november 2012.

LES OGSÅ: Vil at cruise control skal bli påbudt i alle biler

Mer utstyr – samme pris

Brooms bilekspert, Benny Christensen, mener at mye av det som nå blir påkrevd finnes som standardutstyr allerede.

– Fokus på sikkerhet og miljø er bra – og innføring av disse kravene vil sikkert bidra til færre ulykker og mindre skadeomfang.

– Mange har mye eller alt dette som standardutstyr allerede – men noen må få på plass girindikator og dekktrykk-kontroll, uten at det burde ikke være noen stor jobb. Jeg tror neppe bilene blir nevneverdige dyrere som følge av de nye reglene heller, selv om det for noen betyr at standardutstyret blir litt mer omfattende, sier han.

LES OGSÅ: Audi 90: EU-godkjent bil ble et mareritt

Hva mener du - trenger vi virkelig dette? Si din mening i kommentarfeltet under.