Snart blir det slutt på dette

Sjekk hva som kommer i stedet for sladrespeilet.

Det tradisjonelle sladrespeilet må snart vike plassen for nyere og mer moderne teknologi.
Det tradisjonelle sladrespeilet må snart vike plassen for nyere og mer moderne teknologi.

Sladrespeilet har liksom alltid vært der det. Som regel i toppen av frontruten – eller på noen få biler – på toppen av dashbordet.

Et enkelt og ypperlig "redskap" til å se hva som foregår bak bilen.

Riktignok har vi sett mer moderne versjoner under livsløpet, med både kompass, automatisk avblending og ryggekamera integrert, for å nevne noe.

Datsun: Husker du disse bilene?

LCD-skjerm og kamera

Men nå er det på vei ut – og ser ut til å få en langt mer moderne erstatter.

Det er Nissan som etter det vi erfarer et først ute med oppfølgeren her. I vår mer og mer digitaliserte verden er det neppe noen stor overraskelse at det kjente og kjære sladrespeilet erstattes av en klokkeklar LCD-skjerm og et kamera som filmer hva som foregår bak bilen.

Det er  Nissan Rouge som kommer først med den nye teknologien (Foto: Nissan)
Det er Nissan Rouge som kommer først med den nye teknologien (Foto: Nissan)

Nissan Juke Nismo 4x4: Reinhekla moro på fire hjul


Mange fordeler

Det nye Smart-bakspeilet bidrar til å gi føreren av bilen klar sikt bakover, uhindret av tradisjonelle hindringer slik som last i varerommet, høye passasjerer i baksetet, snø, dugg og is på bakruten.

De bakre sidestolpene gjør også ofte at sikten skrått bakover kan bli noe begrenset på grunn av stor dødvinkel. Også dette skal den mye teknologien med kamera løse.

Om du synes dette høres skummelt ut, kan vi trøste deg med at det kan brukes som et helt vanlig speil også. Om for eksempel selve kameraet skulle bli ødelagt – eller systemet / teknikken på annen måte skulle svikte. Man skal selv kunne velge om man vil bruke kamerateknologien eller bruke det som et tradisjonelt speil.

Ikke langt unna

Dette er ikke teknologi som på noen måte er langt unna. Nissan planlegger nemlig å teste ut i sin ZEOD RC racerbil for 2014 24 timersløpet på Le Mans allerede i år, samt i andre NISMO racerbiler rett i etterkant.

Deretter skal det testes ut på det japanske hjemmemarkedet en stund før det introduseres på det globale markedet.

Les også: Vår test av nye Nissan Qashqai