Slottet åpner portene – slik har du ikke sett bilene før

Få en unik guidet omvisning med kronprins Haakon. Se video:

Biler er definitivt kultur. De forteller en historie fra den tiden de representerer både når det gjelder design og teknologi. Man kan godt si at eldre biler er tidsmaskiner.

Noen mer enn andre. Enten fordi det er biler som mange kjenner til eller at de kan knyttes opp mot historisk viktige begivenheter – eller faktisk begge deler.

Noen av de største bilikonene i Norge finner vi i slottsgarasjen. Dette er biler det knyttes mange minner til. Det være seg kong Haakons kjøretur opp Karl Johansgate i en Buick fra 1939, fredsdagene forsommeren 1945.

Eller bilen som daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja brukte da de giftet seg i 1968.

Den kongelige kortesjen med A-1 i spissen kjører gjennom Torggata ved Kong Haakons hjemkomst til Norge 7. juni 1945. Foto: NTB
Den kongelige kortesjen med A-1 i spissen kjører gjennom Torggata ved Kong Haakons hjemkomst til Norge 7. juni 1945. Foto: NTB

Eksklusiv omvisning

Samme bil ble brukt under bryllupet til Kronpris Haakon og Kronprinsesse Mette Marit i 2001. Vi snakker om en Lincoln Continental fra 1966, i sin tid kjøpt av kong Olav.

Kronprinsen viser også frem sin tidligere Think.
Kronprinsen viser også frem sin tidligere Think.

I det hele tatt finnes det mange flotte og historiske biler som Kongehuset har disponert opp gjennom årene.

Vi i Broom har akkurat vært med på en eksklusiv omvisning i Dronning Sonja KunstStall som ligger i slottets gamle stallbygninger. Her vises åtte unike biler.

Kongelig? Nei, dette er bilen til Bjørn fra Vikersund!

Åpent for publikum

Vi fikk en guidet gjennomgang av kronprins Haakon som fortalte litt om hver enkelt av disse bilene. Det er slett ikke snakk om bare gamle og store biler. Her finnes også en ørliten norskprodusert elbil som Kronprinsen brukte i mange år privat. Også bilen som kong Harald bruker i nå i dag er å se.

Med andre ord: Spennet er stort. Og det er både historisk sus og høytid over å få vandre blant disse bilene.

Fra fredag 11. februar åpner utstillingen "Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner" også for publikum. Den viser høydepunkt fra Kongehusets bilpark fra 1913 til i dag.

Folkelig Ford – men denne har faktisk tilhørt kongeparet

Slottets Lincoln Continental kalles 'Bryllupsbilen' - den deltok både ved Kongeparets bryllup i 1968 og Kronprinsparets bryllup i 2001. Foto: Mats Brustad / Broom
Slottets Lincoln Continental kalles "Bryllupsbilen" - den deltok både ved Kongeparets bryllup i 1968 og Kronprinsparets bryllup i 2001. Foto: Mats Brustad / Broom

Du kan også bli med på omvisningen ved å klikke på videoen her: