Slipper unna fotoboks-bot fordi det er snø

Veldig mange opplever at det blinker rødt - men at boten aldri kommer i posten.

Når fotoboksen plutselig står der   da er det ikke dumt å vite hva fartsgrensen egentlig er! (Foto: Scanpix)
Når fotoboksen plutselig står der da er det ikke dumt å vite hva fartsgrensen egentlig er! (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jan Erik spør:

Hallo Benny et spørsmål angående fotoboks og rødt blink her: Jeg ble "tatt" for snart en månte siden har har etterpå vært nervøs hver gang jeg har henta inn posten. Det gikk ikke styggfort, men jeg er redd det ligger an til saftig bot og et par prikker. Men en kollega på jobben sier at politiet har problemer på vinteren når det er snø på veien og at det kanskje er redningen for meg. Har du hørt noe om dette? Syns det er rart jeg ikke har hørt noe fra dem nå.

Benny svarer:

Hei Jan Erik! Skjønner at det ikke er hyggelig å gå og vente på noe sånt, ja. Mulig jeg har gode nyheter til deg. I fjor kom det en dom i Høyesterett som sier at fotolinja skal synes på bildene og det skaper naturligvis problemer på vinterføre. Hvis fotolinja er dekket av is og/eller snø vil bildet i utgangspunktet ikke holde som bevismateriale.

Statistikk fra politiet viser at hele 86 739 fotobokasaker ble henlagt i fjor, på grunn "manglende bevis". Det blir ikke spesifisert hvor mye av dette som skyldes is/snø, men dette er nok en betydelig andel. I andre halvdel av 2009 var nemlig henlegningsprosenten helt oppe i 40 og det er grunn til å tro at det har en direkte sammenheng med kravet om at fotolinja skal være synlig.

Slik unngår du fotoboks-bot - klikk her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her