Leiebil er en smart måte å komme seg rundt på i ferien, men det er noen fallgruver her du skal være klar over. 
Leiebil er en smart måte å komme seg rundt på i ferien, men det er noen fallgruver her du skal være klar over. 

Slik unngår du leiebil-fellene i sommer

Noen feriebilder kan være viktigere enn andre...

Sommeren og med det sommerferien står for døren for mange av oss. Tiden vi gleder oss til gjennom en lang og mørk vinter. Ut å reise, se og oppleve nye steder. Vakre solnedganger, god mat og fellesskap med de nærmeste er høyt prioritert.

Sommeren er også høysesong for bilutleie, slik at vi kommer oss rundt.

Et veldig smart tips i så måte er å ta bilder av leiebilen før og etter bruk. Det kan faktisk bli noen av de viktigste feriebildene dine. For da unngår du å bli belastet for skader du ikke har ansvaret for, i etterkant. Med før- og etter-bilder har du dokumentasjon som kan spare deg for mye penger.

– Det er mange nordmenn som leier bil i ferien fordi da er du mobil og kan styre hverdagen selv. Siden alle voksne nordmenn i praksis nå har et mobilkamera tilgjengelig, er vårt klare råd å se over bilen grundig og ta ulike nærbilder av den. Da unngår du diskusjoner før du tar den i bruk og når du leverer den tilbake, sier Hallvard Nerbøvik, salgs- og markedsdirektør i Hertz Bilutleie.

Slik sjekker du bilen

De mest typiske skadene på en leiebil er felg- og dekkskader, steinsprutskade på frontruten, skader på støtfangere og panser, bulker i dørene og på sidene, samt interiørskader.

Tips for deg som skal leie bil:

  • Sett deg grundig inn i kontrakten - sjekk pris, hva du betaler for og hva som kommer i tillegg, for eksempel egenandel ved skade/tyveri.
  • · Ta med førerkort, kredittkort og pass.
  • · Oppgi navn og vis førerkort for alle som skal kjøre bilen. Ekstra sjåfør koster ofte mer.
  • · Sørg for at km.stand og tid noteres ved innlevering.
  • · Dokumenter og meld fra om eventuelle avvik.

Det er derfor særlig viktig å ta gode bilder av disse områdene på bilen. Sørg for at eventuelle skader er godt synlig på bildet.

– Med leiekontrakten eller i bilen følger et skjema med skadestatus, du bør sjekke at eventuelle skader på bilen er registrert her. I tillegg til å ta bilder, kan du ved avvik også be en ansatt sjekke skadestatus på skjema mot bilens faktiske tilstand. Det er viktig å gi beskjed til utleielokasjonen om eventuelle avvik før du tar bilen i bruk. Dette gjelder uansett hvor i verden du leier bil.

– Husk at man ikke er alene i trafikken og at andre kan lage merker og bulker i leiebilen din, uten at du vet om det, for eksempel et sted du har stått parkert under leieforholdet. Som ansvarlig for bilen i leieperioden påløper eventuelle skadekostnader dessverre leietaker, sier Nerbøvik.

Kjøpe brukt leiebil - er det smart eller skummelt?

Husk også å sjekke vilkårene

Prisene på leiebil kan variere mye. Det viktigste er å bestille tidlig, sjekke hva slags forsikringer og kilometer som er inkludert. Dessuten prisene på ekstratjenester.

– Det er blitt enklere å bestille leiebil og de internasjonale selskapene er stort sett åpne på tilleggene. En ting er den første prisen du får opp når du søker på nettet, men det viktigste er tross alt hva leieforhold totalt sett ender opp med å koste. Derfor gjelder det å sjekke vilkårene godt når man bestiller, sier Hallvard Nerbøvik.

Les også: En ting må du huske når du leier bil

Video: Slik ser VWs framtidsbil ut