Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda
Det er enkelt - og sparer deg for både penger og frustrasjoner.

Streng kulde og stort strømforbruk gjør at bilbatteriet har tøffe dager. Utallige utrykninger hos Falck, NAF og alle andre som bistår bilistene kommer av nettopp dette: En bil som ikke vil starte fordi batteriet er tomt.
Det typiske norske kjøremønsteret er mange småturer og bruk av mye elektrisk utstyr som varmeseter, varmetråder i bakruta, varmeapparat, radio, lys og vindusviskere, gjerne alt sammen samtidig. I tillegg kommer strømmen til tenningsanlegg og andre ting som må til for at bilen i det hele tatt skal kunne kjøre.
Når det i tillegg – slik som nå – er streng vinterkulde - sier det seg selv at bilbatteriet har tøffe dager ”på jobben”
Men med noen enkle grep kan du gjøre hverdagen lettere for både deg selv – og batteriet.
Vedlikeholdslanding:
Det er bestandig lurt å lade opp batteriet en gang eller to i løpet av vinteren. Et full-ladet batteri har lengre levetid enn et batteri med lav spenning.
Batteripoler:

Hold batteripolene rene og påse at det er god kontakt mellom batteripol og polsko. Irr på polene fjernes enklest med lunkent vann. Eventuelt skru løs polene og regngjør med stålbørste. Smør inn poler og polsko med syrefritt fett. Vaselin kan brukes.
Klar for en god latter? Gjett hva som setter seg fast i dørlåsen:
Batterihus:
Batterihuset skal være tørt og rent. Er det fuktig på grunn av lekkasje, er batteriet slitt og bør byttes.
Dynamoreim:
Sjekk at reima som driver dynamoen er stram nok. Begynner denne å slure, vil ikke dynamoen klare å gi batteriet tilstrekkelig med strøm. Sjekk også at reima ikke har skader eller sprekker.
Syrenivå:
Sjekk væskenivået på batteriet. Riktig nivå er ca 10 millimeter over platene. Husk at du må bruke destillert vann ved etterfylling. Batteriet skal kun etterfylles når det er fulladet.
Flere og flere biler har nå ”tette” batterier som ikke kan etterfylles.
Syrevekt:
Syrevekten på et full-ladet batteri skal være mellom 1,28 og 1,30. Dette skal måles ved +25 grader.
LES OGSÅ: Bakhjulstrekk vs. forhjulstrekk - hva er best?
Ladespenning:
Riktig ladespenning skal være mellom 14,0 og 14,5 Volt. Dette skal måles ved belastning. Det tar fem minutter på et verksted. Det er smart å få sjekket dette hvis man har en bil som er noen år gammel.
Helt til slutt:
Vær forsiktig når du holder på med bilbatteriet. Det inneholder syre som kan skade lakken på bilen, klærne dine og gi hud-irritasjoner. Pass også på så du ikke kortslutter batteriet , og at polskoene monteres på riktig pol ved demontering.
