Stasjonsvogn, mye utstyr og firehjulstrekk sikrer lavere verditap. Illustrasjonsbilde: Audi A4 Avant Quattro
Stasjonsvogn, mye utstyr og firehjulstrekk sikrer lavere verditap. Illustrasjonsbilde: Audi A4 Avant Quattro

Slik unngår du at bilen blir en tapsbombe

Verditap er den store stygge ulven. Men heldigvis finnes det noen forhåndsregler.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny! Vi er et par med to unger som nå skal kjøpe oss en nyere og sikker bil. Har kjørt gammel Citroen Piccasso i noen år nå og den har forsåvidt fungert greit lenge, men nå kommer tydeligvis utgiftene. Så vi har lyst på noe nyere og sikrere. Budsjettet er på max. 200 000 kroner og vi lurer på hva som er lurest å kjøpe i forhold til framtidig verditap.

Det virker jo som noen biler taper seg veldig mye i verdi mens andre nesten ikke går ned i det hele tatt. De vi har sett på så langt er Saab 9-5, Honda CR-V og Audi A4. Håper du har mulighet til å hjelpe oss litt på vei. Vennlig hilsen familie fra Bamble.

Benny svarer:

Hei på dere! Verditap er ganske riktig en av de store utgiftene ved det å eie bil, smart at dere tenker på dette FØR dere kjøper.

Mange "gode" kjøp ender nemlig med stort tap den dagen man skal selge videre. Og biler som er påfallende rimelige i dag kommer nok også til å være det om noen år.

Derfor er det smart å velge en modell som blir attraktiv på bruktmarkedet når dere skal selge den. Det gjelder merke, modell, motor, farge, utstyr - ja, nesten alt.

Slik sett er den perfekte bruktbilen akkurat nå en stasjonsvogn gjerne med diesel (forsatt), skinnseter og bra med utstyr. Har den i tillegg firehjulstrekk, er det helt optimalt. Farge: Sølv, koksgrått eller svart.

Høres det kjedelig ut? Jeg ønsker jo ikke å anbefale at alle tenker helt likt - snarere tvert i mot, men hvis du lar økonomien styre, er det nettopp slike ting du skal tenke på.

Det finnes ikke noen soleklar fasit her, men generelt så kan man si at biler som selger godt som nye også holder seg godt med tanke på annenhåndsverdi.

Franske og italienske biler er dessverre på listen over biler som har noe større verditap enn gjennomsnittet. Av de dere ser på så er definitivt Saab den det et størst usikkerhet rundt.

Honda CR-V er veldig gode biler som har solgt godt i mange, mange år, men plutselig så ble det helt bråstopp. Det finnes mange biler tilsalgs og de er ikke lettsolgte - noe som i sin tur igjen påvirker bruktbilprisen.

Når det gjelder Audi A4, så er den etter det jeg kan skjønne det tryggeste kjøpet akkurat nå av disse du nevner, hvis det er en stasjonsvogn. Bilene har oppnådd nesten en utrolig popularitet i Norge de siste årene og bruktbilprisene holder seg godt om du treffer med "riktig bil". Dva. motor, frage utstyr etc. Som du skjønner dette er ikke bare enkelt...

Det ser ut som om biler med bensinmotor så smått er i ferd med å få en rennesanse. Enkelte av bensinbilene (for eksempel VW Passat) har vært nesten uselgelige uten dieselmotor. Så markedet og trendene endrer seg og derfor er det vanskelig å gi noe helt eksakt svar på hva som vil skje noen år fram i tid.

Det er også viktig å tenke behov, plass og ikke bare seg blind på prisbildet. Ikke minst er det viktig å velge en bil som man blir glad i og har følelser for. Det er ofte verdt noen tusenlapper det også! Bilhold koster jo mye penger nesten uansett...

Lykke til med bilvalget!

Familiebilen taper seg en tusenlapp - hver uke:

Del med Facebook-vennene dine

Stasjonsvogna for deg som har lyst på racerbil:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: