Slik unngår du å havne i grøfta

Hva gjør du når du begynner å miste kontrollen? Brooms bilekspert vet råd.

Mister du først kontrollen på bilen, kan det fort gå ille. Store biler og SUV er spesielt er gjerne ekstra utstatt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Mister du først kontrollen på bilen, kan det fort gå ille. Store biler og SUV er spesielt er gjerne ekstra utstatt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Tor-Ivar spør:

Hallo Benny, litt nervøs SUV-eier her. Kjøpte i høst brukt BMW X3 og vi er utrolig godt fornøyd med den, men på vei ned fra hytta sist søndag opplevde jeg noe som skremte meg skikkelig. I en ganske krapp sving kom plutselig bakenden slengende og jeg fikk den der veldig ubehagelige følelsen av å ikke ha kontroll i det hele tatt. Jeg reagerte instinktivt med å bremse og klarte å hente inn bilen igjen men det var nære på.

Synes at jeg har lest mange ganger nå at SUV-ene er farlige på vinterføre. Kan du si noe om det? Også om det er spesielle tips til hvordan man best kjører SUV på glatta.

Benny svarer:

Hei Tor-Ivar. Interessant tema dette og jeg har også sett flere saker om det i det siste. SUV-ene er ikke i seg selv farlige (eller farligere enn andre biler), men det er noen ting du skal være obs på her.

Konkret: Når du får sleng på en firehjulstrekker, bør du absolutt ikke slippe gassen brått, heller ikke bråbremse. Her er trikset å gi forsiktig gass, eventuelt sette bilen i fri eller tråkke inn kløtsjen, hvis du har manuelt gir.

Det aller viktigste er å styre deg ut av situasjonen. Husk å se dit du skal, ikke for eksempel ut i grøfta! Når du sikter riktig, vil du som regel også styre riktig.

Den største feilen mange gjør, er å få panikk og gjøre altfor brå bevegelser. Dette gjelder både gass/brems, og ikke minst styring. Hard korrigering med styringen gjør ofte vondt verre!

Dette bør du absolutt øve litt på, for eksempel på en parkeringsplass. Gjør du det og passer på at du kjører med litt gode marginer, er det absolutt ikke grunn til å være nervøs med firehjulstrekker og/eller SUV på vinterføre!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: