Slik unngår du å bli leiebil-lurt i ferien

Det kan være mye å spare på å gjøre hjemmeleksen skikkelig!

Køene kan bli lange ved bilutleieskrankene i ferierushet. Da hjelper det å være godt forberedt. Foto: Shutterstock
Køene kan bli lange ved bilutleieskrankene i ferierushet. Da hjelper det å være godt forberedt. Foto: Shutterstock

Snart reiser nordmenn i store skarer på sommerferie til sydligere strøk igjen. Spania, inkludert Mallorca og Kanariøyene, er en spesiell favoritt for Ola og Kari, selv om mange nordmenn også setter kursen for Italia, Hellas, Frankrike, Portugal og Tyrkia. I tillegg frister et relativt «nytt» ferieland som Kroatia sterkt.

Uansett hvor turen går, er leiebil høyaktuelt for de fleste, og vi går snart inn i en tid da køene vil være kjempelange ved bilutleieskrankene på flyplassene på populære feriemål.

Feriebilen bestiller man enklest og mest lettvint på nett hjemmefra, men her finnes det fallgruver for den som sjelden leier bil i utlandet.

Derfor kan leiebilen bli mye dyrere enn du tror

– Lønner seg å være forberedt

Den første og mest nærliggende faren er å betale unødig mye for leiebilen. Dette kan du gjøre mye for å unngå ved å sjekke flere konkurrerende utleieselskaper for den bilstørrelsen du er ute etter. For eksempel i Spania kan prisforskjellene være svært store fra selskap til selskap, for ellers like biler.

– Det aller viktigste er likevel at du gjør hjemmeleksen skikkelig når reisen planlegges, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If skadeforsikring til Broom.

Det er en god ide å ta bilder av bilen både ut- og innvendig når du henter den. Foto: Shutterstock
Det er en god ide å ta bilder av bilen både ut- og innvendig når du henter den. Foto: Shutterstock

Hvilken forsikringsdekning?

– Det er en god investering å bruke litt ekstra tid på å sette seg inn i vilkår og muligheter på forhånd. Når du står i utleieskranken med en lang kø bak deg og kanskje grinete småbarn som er slitne etter reisen, blir situasjonen lett stresset. Når du da får spørsmål å ta stilling til, er det veldig viktig at du kan ta informerte valg slik at ikke leiebilen blir unødvendig dyr.

– Det er dette jeg mener med å gjøre hjemmeleksen godt – hjemme kan du i fred og ro sette deg godt inn i sakene på forhånd, understreker han.

– Et av mange spørsmål handler om hva slags forsikringsdekning man ønsker, og hvilke pristillegg dette medfører?

– Ja, det stemmer. Man må sette seg inn i vilkårene for det bilutleieselskapet man har valgt, slik at man er godt forberedt ved ankomst.

Forbrukerrådet advarer: Leiebil-felle kan koste deg dyrt

Reiseforsikringen kan hjelpe

– Er språk et problem?

– En viss språkbarriere kan ofte være til stede. Er vi i Sør-Europa, snakker som regel ingen av partene sitt eget morsmål, og selv på engelsk kan det være fallgruver, der du kan oppleve ord og uttrykk som er ukjente eller veldig fremmede for deg. Har du – igjen – tatt deg tid til å gjøre «hjemmeleksene», er du bedre rustet også for dette.

– I hvilken grad er reiseforsikringen til hjelp om noe skjer med leiebilen?

– Vi anbefaler absolutt at du sjekker hvilke dekninger som kan inngå i reiseforsikringen, eksempelvis dekning av ansvar. Dette gjelder ved helårs reiseforsikring, og man bør sjekke med sitt selskap før man reiser av gårde, sier Clementz videre.

Gå grundig over bilen før tilbakeleveringen, og igjen: Ta bilder av alle flater og detaljer Foto: Shutterstock
Gå grundig over bilen før tilbakeleveringen, og igjen: Ta bilder av alle flater og detaljer Foto: Shutterstock

Sjekk gyldig dekning!

– For vår del med Europeiske reiseforsikring, har vi dekning av rettshjelp og ansvarsforsikring også utenfor Norden. Her dekker vi forsikringsansvar kunden kan pådra seg med inntil 10 millioner ved standard reiseforsikring – og inntil 15 millioner ved Super-dekning, legger han til.

– Men nettopp behovet for ansvarsforsikring er noe av det utleiefirmaene understreker mest?

– Ja, og det er ikke noe ufornuftig eller galt ved det. Men da er det desto viktigere at kunden på forhånd vet at han har slik dekning som gjelder, forutsatt at man har sjekket at dekningen er gyldig i landet man ferierer i.

– Det er smart å forberede seg godt i god tid, sier Sigmund Clementz i If. Foto: If/KILIAN MUNCH
– Det er smart å forberede seg godt i god tid, sier Sigmund Clementz i If. Foto: If/KILIAN MUNCH

Se opp for useriøse aktører

– Det selges også mye dekning av mer uvanlige hendelser «for sikkerhets skyld»?

– Ja, vi er kjent med dette, men da må man være klar over at Super-dekning også kan dekke andel av skade på bil eller MC – og den dekker også tap av nøkkel og andre mer uvanlige hendelser på reiser med minst én overnatting. Og tyveri fra bilen er jo dekket uansett, fastslår han.

– Noe spesielt å merke seg for favorittlandet Spania?

– Vi erfarer at det kan være enkelte mindre og useriøse aktører som opererer på bilutleie-markedet. Noen av disse kan være gode nok – men vi har altså hatt noen tilfeller av det motsatte, sier Sigmund Clementz.

Heller et foto for mye

– Hvordan unngår man krangel om mindre skader i etterkant?

– Rett og slett ved å dokumentere hvordan bilen ser ut når den hentes – og hvordan den ser ut når den leveres. Her handler det altså rett og slett om å ta seg tid til å fotografere både inn- og utvendig – alle sider og alle detaljer. Heller et bilde for mye, enn et for lite. Fyll ut skadeskjema der bilen leveres med et slikt.

– Noe som også kan bli unødig dyrt, er drivstoff. Pass på å fylle opp tanken ved levering, enten helt full eller til minst samme nivå som ved henting. Velg bensinstasjonen som ligger nærmest utleiefirmaet.

Det er store forhold ved mange flyplasser, og da gjelder det å ta seg tid til å lese skiltene godt ved innkjøring. Foto: Shutterstock
Det er store forhold ved mange flyplasser, og da gjelder det å ta seg tid til å lese skiltene godt ved innkjøring. Foto: Shutterstock

Sjekk hvilke dekninger du har!

Få kvittering når du tanker, og ta gjerne bilde også av tankmåleren. Bommer du aldri så lite her, kan det bli veldig dyr bensin eller diesel, sier Clementz, som har egen erfaring for slike opplevelser fra USA:

– Jeg fylte tanken 200 meter fra utleiefirmaet, og er rimelig sikker på at den var helt full. Likevel fikk jeg krav etterpå om bensin for 600 – 700 kroner! Da var det bare å bite i det sure eplet – å krangle om slike beløp med forskjellige tidssoner blir sjelden særlig produktivt!

– Selv tar vi vanligvis hele menyen av forsikringsdekninger hos utleieselskapet for å være på den sikre siden – det er kanskje ikke helt nødvendig?

– Nei, det kan hende at det ikke er det, men ta gjerne hele «buffeten», så er du i alle fall sikker. Sjekk likevel hva du har av dekninger fra før, og – ikke minst – hva som er lovpålagt i landet du skal til, slutter Sigmund Clementz i If.

Vy har tapt millioner på bilutleie - nå kjøper de inn Tesla

Video: Sjekk hva Evald har gjort med taxien sin