Snøkaos skaper vanskelige kjøreforhold over store deler av landet (Foto: Sigmund Bade)
Snøkaos skaper vanskelige kjøreforhold over store deler av landet (Foto: Sigmund Bade)

Slik takler du snøkaoset med sommerdekk

Plutselig var det vinter igjen. Her er våre kjøre-tips.

Fristen for å legge om til sommerdekk har gått ut i hele landet, men det bryr selvfølgelig ikke værgudene seg om. Akkurat nå er det fullt snøkaos på Østlandet. Og det sitter mange tusen bilister og lurer på hvordan i all verden de skal komme seg hjem i dag.

Sjekk hvor lenge vinterværet skal stå på

Det beste rådet er selvfølgelig å la bilen stå. Men hvis du MÅ ut og kjøre og føler at det er forsvarlig å gjøre det, har vi snekret sammen en liten huskeliste over råd som kan gjøre turen så trygg som mulig. Husk at selv om veiene er bare og fine kan de se helt annerledes ut rundt neste sving.

LES OGSÅ: Kan jeg bruke sommerdekk på vinteren?

1. Senk hastigheten

Nå gjelder det å ha gode marginer. Glem fartsgrensene og ikke la deg affisere om noen kjører forbi deg. Hold det tempoet du selv føler deg trygg i.

2. Hold avstand:

Dette er utrolig viktig når underlaget er glatt. Du må regne med at bremsestrekningen blir mye lenger. Dessuten er det ikke sikkert at bilen foran deg oppfører seg helt forutsigbart den heller. Derfor må du kjøpe deg litt ekstra tid og det gjør du ved å holde god avstand.

3. Kjør passivt

Nå er det ekstra viktig å være årvåken og gi tegn i god tid. La alle rundt deg få vite hva du har tenkt å gjøre så tidlig som mulig. Kommer den en bil inn fra venstre som har vikeplikt for deg? Ta høyde for at han eller hun kanskje ikke klarer å stoppe.

4. Pass opp før kryss og i rundkjøringer

Når mange bremser opp før kryss og rundkjøringer, blir underlaget steinhardt - og såpeglatt. Derfor må du redusere farten i god tid og forsiktig nærme deg. Vær også svært påpasselig inne i rundkjøringene. Gir du gass her, risikerer du at bilen drar rett ut.

5. Brems ned før sving

De aller fleste utforkjøringene skjer i svinger. Det er lett å feilbedømme hastigheten og gå inn i svingen for fort. Og det kan straffe seg! Brems ned før du kommer til svingene. Da får styringen lov til å konsentrere seg om det den først og fremst skal gjøre: Nemlig å styre bilen trygt gjennom svingen.

- og helt til slutt: Er du det minste i tvil, bør du la bilen stå! Sommerdekk og snøglatte veier hører overhodet ikke sammen.

LES OGSÅ: SUV-ene kjører mye oftere av veien