Slik skal du ikke laste hengeren

Mange nybegynnere debuterer med tilhenger om våren

Så mange løse gjenstander krever helst lukket tilhenger. Her kan ting falle av, selv om sjåføren har forsøkt å stroppe lasten. (Foto: Hallgeir Raknerud, KNA/siste.no/ANB)
Så mange løse gjenstander krever helst lukket tilhenger. Her kan ting falle av, selv om sjåføren har forsøkt å stroppe lasten. (Foto: Hallgeir Raknerud, KNA/siste.no/ANB)

Våren og forsommeren er høysesong for kjøring med tilhenger på bilen. Det er dugnader og opprydning, loppemarked på skolen eller bytte av bolig, skriver siste.no

– Slik kjøring er de færreste av oss opplært til. Folk har problemer både med å manøvrere hengeren og å laste den riktig, sier konsulent Leif N. Olsen i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Mange synes det er flaut når de ikke klarer å rygge med tilhengeren. Direkte farlig blir det når lasten ikke er forsvarlig sikret.

Det har vært flere alvorlige ulykker, også dødsulykker, på grunn av at lasten på tilhengeren har kommet i bevegelse. Kjører du med henger, skal du kunne bråstoppe uten at lasten beveger seg.

Bruk festeremmer

– Det viktigste er at man bruker remmer og jekker på tilhengeren for å feste lasten skikkelig, slik at lasten ikke kan komme i bevegelse. Last som stikker mer enn en meter ut bak hengeren skal merkes, på dagtid med en godt synlig fille eller lignende, og i mørket med rødt lys, opplyser Leif N. Olsen.

Blir tyngdepunktet på tilhengeren for høyt, kan man risikere at tilhengeren velter. Det har også skjedd med campingvogner, ifølge KNA.

Øv utenfor vei

Å rygge med tilhenger krever øving, og Leif N. Olsen anbefaler å trene utenfor vei.

– Mange synes det er greit å kjøre med tilhenger så lenge de kjører framover, men rygging og lukeparkering krever både øvelse og trening.

Ifølge førerkortforskriften er det begrensninger for hvor stor og tung tilhenger man kan kjøre med når man har et vanlig førerkort.

Hovedregelen er at man må ta en tilhengerprøve dersom totalvekt av bil med last og tilhenger med last overstiger 3.500 kilo. Dette kalles campingvognregelen.

– Mange biler er i dag så store at campinghenger og hestehenger ikke er lov å trekke med klasse B-førerkort i det hele tatt, uttaler Leif N. Olsen.

Les mer om bil og motor på siste.no

Se også: - Hvor stor båt kan vi dra på henger? Benny svarer