Land Rover jobber med teknologi som både skal skåne både passasjerer og selve bilen: Nemlig et system som oppdager huller i veien foran bilen.
Land Rover jobber med teknologi som både skal skåne både passasjerer og selve bilen: Nemlig et system som oppdager huller i veien foran bilen.

Slik skal bilen styre unna hull i veien

Land Rover tester ut ny teknologi.

Det kommer stadig flere systemer som skal hjelpe bilførerne med å gjøre kjøreturen både tryggere og mer komfortabel.

Jaguar Land Rover er ett av selskapene som er langt fremme på dette. Nå har de sluppet litt informasjon rundt en av de tingene de jobber med: Nemlig et system som skal identifisere huller i veien, og sørge for at bilen ikke kjører ned i dem.

Fase to 

Allerede nå kan denne teknologien oppdage ulike ujevnheter i veien, enten det er huller eller løse kumlokk. Sensorer scanner veien foran bilen. Systemet sender så signaler som gjør at bilens understell forbereder seg på sammenstøtet, og gjør dette så komfortabelt og lite merkbart som mulig.

Dette er fase én, Land Rover skal ikke være langt unna fase to. Da er målsetningen at bilen automatisk skal kunne styre unna ujevnhetene.

Ny teknologi gir priskutt på denne SUV-en

Selvkjørende bil

Her ligger det naturlig nok noen begrensninger. Sensorer skal måle hvordan bilen ligger i forhold til veimerkingen. Det skal ikke kunne være større rattutslag, enn at bilen holder seg i sin kjørefil.

Hvis hullet i veien er tilstrekkelig stort, skal systemet også kunne aktivisere bremsene, slik at farten reduseres eller bilen stoppes helt opp.

Med dette er vi enda et skritt nærmere selvkjørende biler. I praksis er alt av teknologi for å klare dette nå på plass. Men det er blant annet store juridiske utfordringer som gjør at dette fortsatt ligger et stykke inn i fremtiden.

Bilen finner restaurant, hjelper deg å bestille bord - og guider deg til døren!