Slik ser du hvor gamle dekkene dine er

For gamle dekk kan være livsfarlig.

PS dekk alder
PS dekk alder

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Rogern spør:

Hallo Benny. Skal legge om dekkene denne uka og er litt i tvil om sommerdekkene skal få en sesong til eller ikke. Jeg mener at jeg har lest noe om at du kan se på dekkene hvor gamle de er men finner ikke tilbake til dette nå. Kjøpte bilen brukt for to år siden og dekkene var ikke akkurat helt nye da heller. Det er greit med mønster igjen men jeg har forstått det sånn at det ikke bare er rullelengden som avgjør men at det også er litt viktig hvor gamle de er?

LES OGSÅ: Når er det lovlig å sette på sommerdekkene

Benny svarer:

Hei Rogern. Dekk er ferskvare og jeg anbefaler ikke å bruke dem mer enn 4-5 år før de bør byttes. Ja vinterdekk som brukes i områder med sterk kulde og store temperaturforskjeller bør nok ikke gå mer enn fire år før de bør byttes.

Det som skjer er enkelt forklart at gummien blir hardere med årene og dermed får også dekkene dårligere egenskaper. Dette kan få alvorlige konsekvenser hvis uhellet er ute.

Alle dekk har "datostempel". Du finner det hvis du leter litt på dekksiden. Her kan det for eksempel stå 48/03, det betyr at dekkene er produsert i uke 48 i 2003.

Måten du lagrer dekkene på når de er av bilen har også mye å si her. Skrekkeksemplelet er de som lagrer dekkene i solveggen under terrassen. Det er IKKE bra for gummien. Dekk bør lagres på et tørt og kjølig sted, for eksempel i en kjellerbod.

Nye sommerdekk? Her er årets første test

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her