Slik prøver de å lure bomstasjonen

Vegvesenet advarer mot trafikkfarlig oppførsel.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Kreativiteten kan være stor når det er snakk om å lure seg unna utgifter. Nå ser Statens Vegvesen seg nødt til å gå ut med en oppfordring til alle bilister om å plassere seg i riktig fil ved passering av bomstasjonene.

Bakgrunnen for dette er at flere bilister har lagt seg midt i kjørebanen ved passering av bomstasjonen på E6 i Stange, trolig for å unngå å måtte betale.

Skiltene er leselige

Dette kan skape trafikkfarlige situasjoner, spesielt når det kommer kjøretøy bakfra som trafikanter som legger seg midt i kjørebanen ikke ser. Statens vegvesen oppfordrer derfor trafikantene til å plassere seg riktig i en av filene.

Det er montert kameraer i bomstasjonen som tar bilde av skiltene på kjøretøyene som passerer bomstasjonen. Disse kameraene tar også bilder av kjøretøy som passerer midt i kjørefeltet, og bildene av disse kjøretøyenes skilt er leselige.

Eieren av kjøretøyet vil følgelig bli belastet en passering på lik linje med de som passerer bomstasjonen i en av kjørefilene, heter det i en pressemelding fra Vegvesenet.

LES OGSÅ: Bomstasjoner blir gratis

Får ikke grønt lys

Bompengeselskapet, som administrerer innkrevingen, har mer arbeid med å registrere passeringene som er foretatt midt i kjørebanen enn med passeringene som er gjort i en av filene.

Merarbeidet skyldes blant annet at bompengeselskapet manuelt må registrere passeringer for kjøretøy med gyldig Autopass-avtale, noe som skjer automatisk ved korrekt passering. Merarbeidet fører til høyere administrative kostnader, og de skal dekkes av bompenger.

Trafikanter med gyldig Autopass-avtale får grønt lys ved passering av bomstasjoner når de ligger midt en kjørefil. Ved passeringer der kjøretøyet ligger midt over to filer, får trafikantene ikke grønt lys. Dette skyldes at bomstasjonen ikke registrerer brikken, men passeringen blir likevel registrert på grunn av at kameraene tar bilde av kjøretøyets skilt.

Kjøretøyets eier vil følgelig få faktura for slike passeringer, samt rabatten på 10 prosent som kjøretøy med gyldig Autopass-avtale får for passering av bomstasjonen på E6 i Stange.

SE OGSÅ: Dette er også en måte å passere bomstasjonen på