Vi anbefaler å ikke ta med riktig så mye på ferieturen (Foto: David Nevala/Getty Images)
Vi anbefaler å ikke ta med riktig så mye på ferieturen (Foto: David Nevala/Getty Images)

Slik pakker du feriebilen

Det skjer noe med bilens kjøreegenskaper når du laster den full av folk og feriebagasje. Her er 5 råd for fornuftig pakking.

1) Tunge ting skal ned og fram

Det er slett ikke likegyldig hvor du pakker de ulike delene av bagasjen. Det er viktig å få lavest mulig tyngdepunkt på bilen. Ved å plassere tunge ting så langt fram som mulig, sikrer du også best mulig vektfordeling. Bilens kjøreegenskaper blir selvfølgelig påvirket av mye bagasje. Her gjelder det å gjøre minst mulig "ugang".

2) Bagasjen må sikres godt

Pass på at bagasjen ikke kan komme i bevegelse ved bråstopp. Stropp eller surr den fast om nødvendig. Mange nyere biler har egne kroker som er beregnet på dette i bagasjerommet. Bruk dem! Mange stasjonsvogner har også nett som du spenner opp i taket. Veldig smart hvis du må pakke over høyden på bakseteryggen.

3) Unngå løse gjenstander

Løse gjenstander på hattehylla eller på toppen av bagasjen er absolutt fy-fy. Et eksempel: Et kolli på 15 kilo kommer med et trykk på 750 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Du bør heller ikke ha tunge gjenstander liggende løse i kupeen. Hvis uhellet er ute og bilen for eksempel ruller, kan disse forårsake stor skade. Kjølebokser og lignende bør ikke stå i setene uten å være festet forsvarlig. Bruk gjerne sikkerhetsbeltet til dette.

4) Ikke pakk for mye på taket

Ved bruk av takboks eller takgrind, må du passe på at maksimalvekten ikke overskrides. Denne ligger som regel på mellom 40 og 75 kilo, avhengig av biltype. Husk at tillatt takvekt er inklusive takboks og takstativene.

Det er lett for å fylles opp når familien skal på tur... (Foto: Flying-Colours/Getty Images)
Det er lett for å fylles opp når familien skal på tur... (Foto: Flying-Colours/Getty Images)

Legg lette, men plasskrevende ting i takboksen, slik som soveposer, gummistøvler etc. Husk at de fleste takbokser er godkjent for bruk opp til 100 km/t. Ikke overskrid denne grensen.

5) Vær forberedt på det verste

Ha alltid varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig. Hvis du skulle få stopp eller være førstemann til en ulykke, kan det være livsviktig å få varslet andre trafikanter om at det er hindringer i veien. Ved kjøring med tung last eller i høye hastigheter, så husk å øke lufttrykket i dekkene. Ca 10% er vanlig, sjekk i bilens instruksjonsbok. Sjekk også at det er luft i reservehjulet og ha gjerne også med deg en boks med dekkskum. Den kan komme godt med.

Og når dette er gjort...

... er det bare å huske alle de andre tingene som gjør ferieturen til en hyggelig opplevelse! Sørg for å holde ungene aktivisert, ha kald drikke tilgjengelig, bruk gjerne en liten GPS (det forebygger krangling om veivalg og viser også estimert ankomsttid - og ikke minst: Husk å ta pauser!

Da var alt klappet og klart. God fornøyelse! (Foto: Peter-Mason/Getty Images)
Da var alt klappet og klart. God fornøyelse! (Foto: Peter-Mason/Getty Images)