Slik kutter du bilkostnadene

Det er ikke nødvendigvis lurt å bytte bil for å spare penger.

  Nei   det er slett ikke sikkert at det lønner seg å bytte bil for å spare bilkostnader. Det sier Broom Benny. (Foto: Benny Christensen)
Nei det er slett ikke sikkert at det lønner seg å bytte bil for å spare bilkostnader. Det sier Broom Benny. (Foto: Benny Christensen)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Prøver å finne ut hvordan vi kan få ett rimeligere bilhold. Kan du komme med noen tips? Er usikker på hva som lønner seg av å beholde bilen vi har til vi blir gamle og grå, eller å bytte den ut.

Casen vår er som følger: Vi kjører ca. 30 000 km i året. Vi har 70 % bonusforsikring. Vi kjører i dag en Mazda 6, 2008-modell, gammel type, som har gått 110 000 km. Det er 2.0 tdi og denne drikker ca. 0,7 l/mil med vårt kjøremønster (noe som er langt høyere enn andre stasjonsvogner jeg har hatt) Denne bilen er i dag belånt med kroner 120 000, men er vel verd en del mer?

Når man tar med forsikring, forbruk, vedlikehold, lånekostnader og alt som er: Bør jeg beholde denne bilen, eller bytte til en litt mindre stasjonsvogn? Eller til noe helt annet. Vi kan tåle å ha en mindre bil selv om vi har to små barn. Men synes det er kjekt at det går an å trekke en henger med ved eller hageavfall i ny og ne.

Det er til syrnede og sist kostnadene per md. som er avgjørende for oss.

Håper du tar deg tid til denne funderingen :-)

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei du!

Interessant fundering det der ...

Jeg er redd det ikke finnes noe fasitsvar her. Det handler mye om hva / hvordan man prioriterer, hver enkelt families økonomi og ikke minst følelser. Det siste undervurderes kraftig i kjøp- og salgssituasjoner.

Jeg pleier å si at det billigste er å beholde den bilen man allerede har – med mindre det er en skikkelig møkkabil da – men det har jo ikke du. Snarere tvert imot!

Men for all del – det er morsomt å bytte bil!

Et forbruk på 0,7 på familiebilkjøring synes jeg er helt akseptabelt. Du sparer nemlig svært lite ved å få en bil som går på 0,65 istedenfor. Vi snakker bare noen få hundrelapper i året i prisdifferanse. Du kan fylle mye diesel bare for det du må betale i omregistreringsavgift.

Jeg vil anta at bilen din er verdt ca. 165.000 kroner og at verdien derfor ligger over restlånet du har på den. Bilen er nå fire år og du har helt klart gjort unna den verste avskrivningen. Verdifallet vil bli betydelig mindre de neste årene.

Dessuten er det jo noe med at man vet hva man har – og ikke hva man får – når det gjelder bruktbil.

Som du sier er det kjekt å ha en stor bil innimellom. Ikke minst handler det også om komfort. En stor bil er som regel sikrere enn en liten bil også.

Dessuten er nok Mazda forholdsvis rimelig både å forsikre og å vedlikeholde - sammenlignet med veldig mye annet.

Penger-i-tank
Penger-i-tank

Jeg er derfor langt ifra sikker på om du blir hverken en lykkeligere eller en rikere mann ved å bytte til for eksempel en Ford Focus eller en VW Golf stasjonsvogn.

Unntaket er jo hvis du bytter deg ned i pris slik at du slipper billånet. Ulempen da – med en eldre, mindre og dårligere bil – er at store uforutsette utgifter til reparasjoner og vedlikehold "spiser opp" det du sparte.

Hvis du har mulighet, kan du redusere de månedlige kostnadene ved å bake billånet inn i huslånet. Man fordeler da (som regel) utgiftene over flere år og "månedsprisen" går betydelig ned. Men i sum blir dette naturligvis dyrere, da du bruker mange år på å betale ned lånet.

Andre tips for å kutte bilkostnadene er:

Prut med forsikringsselskapet ditt. Ofte har de litt å gå på. Regner med at du har kasko? Med litt høyere egenandel, sparer du også fort en del penger.

Planlegg kjøringen nøye. Besøk bestemor, handle og dra på treningsstudio på en og samme tur – og IKKE bruk tre turer på dette. Sykle og gå der du kan. Småkjøring er dyrt og husk at kostnaden ved bil ofte ligger på en krone pr. kilometer. Mange småturer blir fort mange kilometer.

Vedrørende service og vedlikehold, sjekk priser flere steder. Det kan være mange penger å spare her. Sjekk enkle ting som lys, viskere, fyll spylevæske, sjekk lufttrykk etc. selv. Ingen grunn til å betale folk 1500 kroner timen for å gjøre dette på service.

Håper du fikk litt innput du kan gjøre deg nytte av her?

Les også: Familiebilen taper seg en tusenlapp – hver uke

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Hvor ble det egentlig av denne SUV-en?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: