Slik kuppet et folkelig merke bilutstillingen

Denne skal komme i løpet av 18 måneder.

Foreløpig er den konseptbil og heter Sportspace. Men innen 18 måneder skal den debutere som produksjonsklar bil, som stasjonsvognutgaven av Kia Optima.
Foreløpig er den konseptbil og heter Sportspace. Men innen 18 måneder skal den debutere som produksjonsklar bil, som stasjonsvognutgaven av Kia Optima.

Publikum strømmer akkurat nå til den store bilutstillingen i Genéve. Etter noen år med litt nyhetstørke i etterkant av finanskrisen, viser årets utstilling at optimismen er tilbake også i bilbransjen.

Her er det nemlig en rekke spennende bilnyheter. Alt fra heftige framtidskonsepter - til biler som er klare for lansering.

Og midt blant sportsbiler, superbiler og drømmebiler, står det en stasjonsvogn som virkelig har vakt oppmerksomhet og som av mange blir trukket fram som et av de store høydepunktene.

Naturlig utvikling

Det at en stasjonsvogn markerer seg på en slik måte, er i seg selv ganske spesielt. Og det blir ikke mindre oppsiktsvekkende at den kommer fra folkelige Kia.

De er ikke akkurat merket som har tradisjon for å ta bilutstillinger med storm. Hos Kia har det som regel handlet om fornuft og å leve litt i skyggen av konkurrenter med mer fokus på design. Men de siste årene har det skjedd mye hos Kia - og slik sett er konseptbilen Sportspace en naturlig videreføring av biler som Sportage og Optima.

- Hva? Er DET en Kia?!?

Stiligere i virkeligheten 

Under ledelse av designsjef Peter Schreyer (som tidligere har stått bak flere modeller fra VW og Audi) har Kias designere kommet opp med en stasjonsvogn som går langt utenpå de fleste konkurrentene.

Det handler om sporty og lekkert design. Aggressiv front, glatte linjer og effektive detaljer. Den ser stilig ut på bilder, og enda stiligere ut i virkeligheten.

Glemt SUV kan være veldig godt kjøp

Bare som sedan 

Det er ingen hemmelighet at dette er tenkt som en stasjonsvognutgave av neste Optima, som er Kias modell i Passat-klassen.

Til britiske TopGear bekrefter en talsperson fra Kia at Sportspace skal i produksjon "innen 18 måneder". 

I dag selges Optima kun som sedan. Det gjorde at den norske importøren ventet ganske lenge med å ta den inn til Norge. Dette er en viktig imagebygger for Kia, men så lenge de ikke har stasjonsvogn, vil salget også være høyt begrenset i vår del av verden.

Lekkert design

Det store spørsmålet mange stiller seg i Genéve er hvor nært Sportspace er produksjonsklar bil. Dessverre er det mange eksempler på at lekre konseptbiler har blitt mye mer ordinære når de er ferdig utviklet.

Lekkasjer fra Kia tyder på at det ikke vil skje her. Kia ser på dette som en signaturmodell og satser på design som et av de viktigste virkemidlene for å skille seg ut i klassen.

Hvis det slår til, er det mange konkurrenter som vil se temmelig ordinære ut når Optima stasjonsvogn ruller ut på markedet.

- En bra bil har blitt enda litt bedre

LES OGSÅ: Lekkert design trenger ikke koste skjorta