Slik kommer det vrakbiler fra USA til Norge
– I annonsene står det gjerne ingen ting om tidligere store skader.

Etterspørselen etter noen år gamle motorsterke premiumbiler er fortsatt sterk på det norske markedet. Ikke minst er det unge bruktbilkjøpere som strekker seg til det ytterste for å få kloa i en BMW M3, 335i, Mercedes AMG eller Audi RS. Samtidig er det gjerne disse bilkjøperne som har dårligst råd til å betale for dyre mekaniske feil eller andre typer skader.
Flere slike biler som tilbys har tidligere blitt vraket i USA – med så store skader at det ikke ville lønne seg å reparere dem der. I stedet selges disse vrakene – som kjennetegnes med begrepet «Salvage title» - på spesielle vrakauksjoner til europeiske oppkjøpere. Ofte utgjør auksjonsprisen bare en liten del av den prisen den gjenoppbygde bilen selges for som bruktbil til intetanende kunder.
Én ting må du gjøre når du kjøper bruktbil
De fleste var vrak
Og tvil ikke på at dette er big business. Ifølge amerikanske Carfax ble det i perioden 2011 til 2021 eksportert 3,7 millioner brukte biler fra USA til de ti mest aktive importlandene i Europa. Av drøyt 2 millioner biler til østeuropeiske land, hadde 84,8 prosent salvage-betegnelsen. Bare femten av hundre var altså hele, eller kun utsatt for mindre skader.
I følge Carfax tilsier «Salvage title» at bilen har hatt meget store skader: Significant damage. Enkelte biler som havner også hos norske bruktbilhandlere, har dessuten hatt karakteren «ikke reparerbar». I de fleste amerikanske stater innebærer Salvage title at bilen har skade for 75 – 90 prosent av verdien.

Utløste kollisjonsputer ikke skiftet
– Salvage title bør tenne alle varsellamper hos kunden, fastslår Carfax.
I USA finnes det firmaer som har spesialisert seg på å kjøpe opp og gjenoppbygge vrakbiler. Disse bilene må gjennom en streng teknisk- og sikkerhetskontroll før «salvage»-betegnelsen strykes.
Dette er ikke like nøye over alt, og særlig i enkelte østeuropeiske land kan kvaliteten på reparasjonsarbeidet være så som så. Det er flere ganger oppdaget tilfeller der utløste kollisjonsputer bare er blitt rullet opp og stripset på plass igjen...
NAF advarer: Bruktbil-kjøpere kan bli lurt av kontrakts-smutthull
Selges videre
– Den største vrakimportøren er Georgia, som fra 2011 til 2021 importerte 1.226.978 brukte biler fra USA. Av disse gikk ikke mindre enn 1.056.428 i kategorien Salvage title. Enda høyere var vrakandelen i Ukraina, med 90,1 prosent eller 535.540 vrak av 594.582 biler. I Litauen var vrakandelen 82,8 prosent av 571.730 biler, og i Polen 72,3 prosent av 139.726 biler.
– At store antall vrakbiler blir importert til land som Georgia, Ukraina og Litauen betyr ikke nødvendigvis at bilene forblir der. Ofte selges de videre til andre europeiske land. På grunn av denne praksisen, er det veldig viktig at bilkjøpere skaffer seg informasjon om bilens historikk før de kjøper en bil importert fra USA, fastslår Carfax.
Meldinger til Broom tyder på at vrakbiler fra USA er mer vanlig enn mange tror.

Ikke et ord i annonsene
– Det er tydelig at dette er et problem. De siste dagene har det droppet inn enda flere kondemnerte biler på Finn, skriver Jarl Ståle Solli i en e-post til Broom. Han henviser til en bil som var stemplet «unrebuildable/junk», en salvage title-bil som kom fra USA via Litauen – og en med skade på bærende konstruksjon.
– Og ikke et ord om dette i annonsene, fastslår Solli.
Hvor utbredt er dette problemet – og øker det faktisk i omfang? Broom stilte spørsmålet til sjefingeniør Arne Amdahl Bakkevig i Statens vegvesen. Han er også leder av Statens vegvesens spesialgruppe for ombygde kjøretøy.

Advarer sterkt
– Om dette fenomenet er økende eller ikke, er jeg usikker på. Men problemet er velkjent, og vi advarer sterkt mot å kjøpe slike «junk»-biler. Her er Carfax et veldig godt verktøy til å skaffe seg nødvendig informasjon. Dette er et veldig godt system, som registrerer alt som skjer med et kjøretøy, sier han til Broom.
– Er det tilfeldig at så mange slike biler havner i Øst-Europa?
– Vi vet at Tyskland er veldig nøye når en bil kommer inn i landet fra et østeuropeisk land eller direkte fra USA. Vi er derfor ikke like bekymret når biler kommer til Norge fra Tyskland, der kvaliteten på reparasjonsarbeid er høy - og kontrollen meget streng. I enkelte andre land mangler man kontroll av reparasjoner, sier Bakkevig.
Selge sliten bruktbil? Da er dette viktig!
– Kjøp ikke «salvage»-bil!
– Sjekker dere opprinnelsen til en slik bil aktivt selv?
– Avdekker vi at en bil opprinnelig kommer fra USA, så sjekker vi ved behov Carfax, søker via Google og andre kanaler. Identiteten til en bil er viktig. Ser vi at en bil som kommer hit fra de baltiske land eller andre østeuropeiske stater opprinnelig har kommet fra USA, ringer alle alarmklokker for videre sjekk av mulig vrakauksjon og skadeomfang.

– Hva er konklusjonen?
– Den er entydig: Kjøp ikke en «salvage»-bil! Det er vel nok å henvise til den velkjente Olsen-saken fra Grimstad, og hvilke følger den fikk for mange intetanende bruktbilkjøpere, sier Arne Amdahl Bakkevig, som understreker at det hele til syvende og sist handler om sikkerhet.
– Dårlig eller feilaktig reparerte biler kan i et gitt tilfelle bli avgjørende for om det skal gå menneskeliv eller ikke. Vi har i flere saker sett tilfeller av at utløste kollisjonsputer bare er rullet sammen og stripset på plass i stedet for å bli byttet ut med nye. Alle skjønner hvor farlig dette er, slutter han.
Mange glemmer å sjekke dekkene når de kjøper bruktbil
Video: Ligger klart i UP-bilene – men brukes sjelden