Slik kjøper du bruktbil

Benny er Brooms bilekspert. Sammen med Jan Erik Larssen guider han deg gjennom bruktbilkjøpet.

Bruktbil
Bruktbil

De fleste av oss kjøper bil før eller siden, men de færreste av oss har råd til nybil. Vi har stor forståelse for at det kan være litt skummelt. Du legger jo som regel mye penger på bordet, for noe som før eller siden går i stykker. Derfor har broom sett på noen enkle ting du kan sjekke når du er på bruktbiljakt.

Først bør du tenke litt på behovet og budsjettet ditt. Generelt kan du si at de populære nybilene fortsetter å være populære som bruktbiler. Det påvirker prisen. Derfor har du noen ulike veier å gå når du skal sikte deg inn på en bil.

Vil du betale mye eller lite?

Du kan for eksempel velge en bil som gir deg tilsynelatende veldig mye bil for pengene. Kanskje nettopp fordi den har et ganske frynsete rykte. Renault Laguna og Land Rover Freelander er to biler med veldig høyt verditap. Men skal du kjøre lite og er risikovillig kan de gi deg veldig mye bil for pengene.

Du kan også gå motsatt vei og velge biler som er veldig trygge og populære. Problemet er gjerne bare at det gjør bilene forholdsvis dyre, i forhold til hva du får når det gjelder størrelse, motor og utstyr. Toyota Yaris og Subaru Legacy er to eksempler på biler som holder seg bra i pris.

Ta en sjekk

305329

Når du har funnet et eksemplar du har lyst på må du ut for å se på den. Det finnes noen småting du kan sjekke uten å være bilmekanikker. Det visuelle sier ofte litt om hvordan forrige eier har behandlet bilen.

Nyere bruktbiler biler kan ruste. Steder å titte er hjulbuene bak, nedkant av dører og overganger i karosseriskjøter.

Se videoen for å få flere tips. Og er du fortsatt i tvil er det ingen skam å spandere på seg en NAF-test.

Benny har testet en 18 år gammel S-klasse.

Kjør en tur

305325

Nå er det på tide å ta med bilen ut på veien for å se hvordan den oppfører seg. Du kan faktisk finne ut mye av en kjøretur.

Sjekk at alle elektriske funksjoner fungerer. For eksempel varmeseter, el-vinduer og vindusviskere. Føl litt på clutchen. Tar den litt langt ute? Skraper det når du girer? Slipp rattet og sjekk at bilen ikke trekker til noen av siden, prøv det samme under nedbremsing.

Bruktbilkjøpet kan være en kilde til enorm glede, eller stor frustrasjon. Det er lov med betenkningstid.

Sjekk Brooms bruktbilguide for råd til konkrete bruktbilkjøp.