Volvo wedding.
Volvo wedding.

Slik kan du tjene penger på bilen din

Er dette Norges hyggeligste ekstrajobb?

Hvert år gifter 40.000 mennesker seg. Dette er den store begivenheten hvor svært lite skal overlates til tilfeldighetene. Hverken kjolen, frisyren, brudebuketten eller menyen. Ei heller bilvalget for store dagen.

En som har tatt konsekvensen av dette er Robert Walmann. Han er Norges eneste brudebilagent og står bak nettstedet www.brudebil.no hvor altså brudeparet kan finne en høvelig doning som passer for anledningen, enten du ønsker en sjarmerende, liten Citroën 2CV, en klassisk Rolls-Royce eller en skikkelig amerikansk lastebil – eller noe helt annet.

Trenger din hjelp

Men Robert har et problem. Et stort et. Etterspørselen etter biler til bryllupskjøring er for stor. Derfor trenger han din hjelp – til det han kaller for Norges hyggeligste ekstrajobb. Den jobben går ut på å gjøre brudeferden til et uforglemmelig minne.

Brudebil-general: Robert Walmann
Brudebil-general: Robert Walmann

Hva går dette ut på Robert?

– Det er enkelt. Min jobb er å koble kommende brudepar til bileiere rundt i vårt lille land. Jeg vet at finnes tusenvis av bileiere som kan hjelpe brudepar med drømmebilen. Du kan si at Brudebil.no er et utstillingsvindu for egnede kjøretøyer. Brudeparet finner din bil, tar kontakt og avtale om bryllupskjøring kan inngås.

Ønsker variert utvalg

Så dette er for dem som har en Bentley eller Jaguar, eller noe annet gromt?

– Nei, nei ... Ifølge Opplysningsrådetfor Veitrafikken finnes det over 70.000 registrerte veteranbiler her i landet. Utvalget i Norge er derfor enormt. Det passer bra, for valg av brudebil har også blitt mer variert. Før var det stort sett limousiner som ble brukt. I dag vil folk ha en bil som de har et forhold til. Kanskje det første kysset ble gjort i baksete på en gammel Volvo – da vil de kanskje ha en slik.

– Valg av brudebil er like individuelt som valg av pynt. Noen vil ha det pompøst – de velger en Rolls-Royce eller lignende, mens andre vil ha det minimalistisk og enkelt. Da kan kanskje en 2CV passe. Mitt poeng er at vi trenger alle slags biler. Nye, gamle, vanlige og uvanlige. I våre dager har folk veldig forskjellig stil i bryllupet. Og bilen skal selvsagt passe inn. Å kunne tilby et stort utvalg og variasjon er det viktigste for meg som brudebilagent.

Grill
Grill

Hvordan fungerer dette i praksis?

– Har du en bil som du tror kan egne seg, så går du inn du på brudebil.no og registrer deg som brudebilsjåfør. Legg til tekst og bilder og – vips så du blir synlig for landets brudepar! Enklere blir det ikke.

– Når brudepar faller for din bil, tar de direkte kontakt. De aller fleste brudepar vil ha med bileier som sjåfør. Litt pynt på bilen er også ofte noe brudeparet spør om. Noen ønsker champagne i baksetet. Noen tilbyr også rød løper fra kirketrappa og inn i bilen – det er populært. Disse tingene avtaler man direkte med brudeparet, forteller Walmann.

Hvilke krav stilles?

– Det viktigste er at det er plass til fire personer i bilen. Den må også være skinnende ren utenpå og inni. Så må bilen virke. Det er trist å få motorstopp på E18 med et par i baksetet.

- Det har faktisk skjedd en gang, men paret tok det sporty. De endte opp i en taxi. Pass også på at du er kledt for anledningen og lukter godt. Det er også viktig å sjekke kjøreruten på forhånd. Gjør alle avtaler med brudeparet i god tid.

Penger å tjene

Hva tjener man på et slik oppdrag?

– Det varierer litt, men alt fra 3.000 til 6.000 kroner per oppdrag. Det kommer an på tidsbruk og kjørelengde. Det vanligste er at oppdraget tar ca. fire timer. Snitthonoraret ligger da på rundt 4.000 kroner. Eller ca. 1.000 kroner pr. time.

Boble-limo (Foto: Beetle driveUK ltd)
Boble-limo (Foto: Beetle driveUK ltd)

Hvilke biler er det mest etterspørsel etter?

– Rolls-Royce, limousiner og amerikanske biler er populære, men i det siste har jeg fått mange henvendelser om eldre Folkevogner. Det være seg busser og Bobler. Gamle Volvoer er også noe som kommer. De virkelig gamle perlene fra 30-og 40-tallet er også noe folk vil ha. Gjerne åpne biler.

Er det noen spesielle modeller du gjerne skulle hatt i bilparken din?

– Jeg skulle gjerne hatt flere helt vanlige biler av gammel årgang. Såkalte retrobiler fra 70- og 80-tallet er populært. Også trenger jeg biler som kan ta oppdrag om vinteren. Hest og kjerre er også noe jeg savner. Ei dame lurte på om jeg hadde en gammel Golf. Noen vil også ha en brudebåt, så det trenger jeg. Men som sagt: Folk vil ha variasjon.

Hvem bestemmer?

Hva er den mest spesielle bilen du har i parken – og den særeste henvendelsen du har fått.

– Norges råeste lastebil er ganske spesiell. Det er et monster som virkelig får kirkeveggene til å riste! Ellers har jeg en spesialbygget åpen limousine som ble bygget til signingsferden til kongeparet. Den finnes det kun en av I verden. Litt morsomt er det også at brudehelikopteret har fått flere henvendelser. En brudeferd kan gjøres på mange vis.

Du helt til slutt. Hvem avgjør egentlig bilvalget for dagen. Bruden eller brudgommen?

– Det virker som begge er med på dette, men bruden er nok enda mer oppmerksom på detaljer, stil og tilbehør.

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Bryllupsbil og kirke – i ett

just-married02
just-married02

Lekker coupe som familiebil – det går an!