Slik kan du tjene 200.000 kroner på kjøp og salg av bil

Dette har mange oppdaget.

«FLIPPING» Raskt videresalg, eller såkalt «flipping» av populære biler med lang ventetid, er det flere som spekulerer i.
«FLIPPING» Raskt videresalg, eller såkalt «flipping» av populære biler med lang ventetid, er det flere som spekulerer i.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg får snart en BMW IX M60 i hende og betaler 1.210.000 med rabatter for den.

Grunnet ulike omstendigheter ønsker jeg å kvitte meg med bilen. Spørsmålet er hvor mye man skal legge bilen ut for – og om man bør vente til momsen (og eventuelt andre avgifter) slår inn ved nyttår?

Benny svarer:

Heisann og takk for interessant spørsmål. Et spørsmål som jeg tror er aktuelt for mange – av ulike årsaker.

Den lange ventetiden på mange ulike bilmodeller kan bidra til at forutsetningene ikke er de samme når bilen endelig ankommer. Det kan være alt fra skilsmisse, ny bolig, kjøp av hytte, flere barn eller endringer i jobbsituasjonen.

Samtidig har vi dette med «flipping» av biler som vi ser en økende og (i mine øyne) litt uheldig tendens av.

MINIMALISTISK: BMW iX M60 er utstyrt med et minimalistisk og tidsriktig interiør.
MINIMALISTISK: BMW iX M60 er utstyrt med et minimalistisk og tidsriktig interiør.

Det vil si at noen bestiller biler og spekulerer i få å (forhåpentlig) med seg en hyggelig fortjeneste ved å videreselge bilen med en gang når den kommer. Jeg har registrert det spesifikt for iX M60.

Bilene annonseres ut for kanskje 150.000 kroner mer enn hva man selv betalte for den. Det er ikke ulovlig på noen måte, men kanskje litt umoralsk og ikke heldig med tanke på bruktbilmarkedet og kunstig høye priser. Priser som på et tidspunkt vil falle mye og fort. Dog uten at jeg skal være noen moralens vokter her.

Uansett tror deg du kan regne med den en pen fortjeneste ved å selge bilen din, om du ikke skal bruke den selv. Her er det fortsatt leveringstid i tredje kvartal neste år på M60-versjonen. I mellomtiden vil prisene stige ganske mye.

Man får blant annet moms på beløpet over 500.000 kroner, og trolig en generell prisøkning fra 1, januar 2023 og eventuelt en vekt-komponent i avgiftssystemet, forutsatt at går gjennom i forslaget til statsbudsjett.

PÅ VEI: Flere BMW iX M60 skal være på vei til Norge før nyttår.
PÅ VEI: Flere BMW iX M60 skal være på vei til Norge før nyttår.

På den annen side, det kommer til å registreres flere iX M60 fram mot nyttår om vi skal tro ryktene. Det skal være slike biler på vei til kongeriket nå. Noe som kanskje ikke er gunstig med tanke på «flipping» av modellen. Så spørs det om dette er kunder som beholder bilene selv. De fleste er nok det – tross alt. Men at noen legges rett ut på bruktbilmarkedet tror jeg kanskje du også må ta høyde for.

Akkurat hva du kan få for din bil tør jeg ikke si. Her har utstyr og fargekombinasjon mye å si. Spekk den opp på nytt med samme utstyr og se hva du kommer fram til med dagens priser og legg den ut for det, eller noe høyere.

Venter du til etter nyttår og moms, får du garantert mer for den. Men så spørs det hva den koster deg i mellomtiden av eventuell finansiering og slike ting. Dett må du nesten finregne litt på selv. Men at du kanskje kan tjene opp mot og rundt 200.000 kroner på den, tror jeg er mulig.

Ønsker deg lykke til med salg av bilen!

Les også: Se så billig du kan få drømme-SUVen nå

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: – Er det normalt at bilen girer tregere når det er kaldt?

Video: Her er vårt første møte med BMW iX M60