Slik kan du spare 1200 kroner på drivstoffregningen

Les hvordan kombinasjonen bil, vannglass og iphone er bra for både lommeboka og miljøet.

skrått_vann_iphone_original
skrått_vann_iphone_original

-Hvis alle i Norge kjørte rundt med et fylt vannglass på dashbordet uten å søle vann, ville CO2-utslippene bli redusert med nær 1 million tonn per år.

Det skriver Toyota Norge i en pressemelding der de lanserer det de selv kaller en "enkel, men genial løsning, som alle med en iPhone kan benytte til å utfordre både seg selv og alle andre til å kjøre jevnere og derfor mer økonomisk".

Applikasjonen er gratis å laste ned. Den illustrerer et vannglass sett ovenfra, og det gjelder å søle så lite "vann" som mulig ved å kjøre jevnt uten kraftige akselerasjoner eller nedbremsninger.

Lage utfordringer

Man aktiverer app’en når reisen starter. Mengden av vannsøl under reisen registreres fortløpende. Når turen er omme, kan man se direkte på iPhone hvor energieffektivt føreren har klart å kjøre, sammenlignet med tidligere turer. Et kart viser også hvor du har kjørt og hvor vann er sølt ut. Man kan også legge inn drivstofforbruket fra bilens trip-teller.

Resultatet overføres automatisk til nettstedet www.vannglasset.no, der brukere kan dele sine egne fakta, kart og forbedringer. På nettstedet kan du også lage utfordringer for resten av familien, venner, kolleger, facebook-venner eller ganske enkelt invitere alle brukere. For å forbedre resultatene, kan man ta del i økokjøringstips som ligger tilgjenglig i applikasjonen og på nettstedet.

LES OGSÅ: Her er luksus-SUV-en som ikke tømmer bankkontoen din

Jevn kjørestil

Alle kan delta - uansett hvilket merke du har, uansett hvor gammel bilen er, og uten å måtte gjøre noe med bilen. Målet er å gi en morsom og utfordrende måte å redusere drivstofforbruket med opptil ti prosent.

- I de senere årene, har vi og flere andre bilprodusenter jobbet hardt og lyktes med å redusere drivstofforbruket for nye bilmodeller. Et område som har fått for lite oppmerksomhet er førerens muligheter til å påvirke drivstofforbruket. En jevn kjørestil gir mye større effekt enn for eksempel en stopp-og-start-teknologi for motorer. Et vannglass på dashbordet er en metode som benyttes av flere kjøreskoler, og som får elevene til å kjøre roligere og med bedre flyt. Vi har derfor tatt frem denne løsningen for iPhone sammen med våre Toyota-kolleger i Sverige, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

LES OGSÅ: Nå kan du ratte rundt med iphonen

"Mentalt vannglass"

Som en plattform for løsningen har vi valgt iPhone, som har GPS og akselerometer, og er en av de mest utbredte mobiltelefoner på markedet. Det er nå ca. en halv million iPhone i Norge. Dette betyr at mange vil være i stand til å laste ned og bruke programmet. Selv uten iPhone vil man kunne registrere seg på vannglasset.no og manuelt legge inn data om sitt drivstofforbruk og se sine forbedringer.

- Nå ønsker vi å ta miljøarbeidet et skritt videre ved å hjelpe til å formidle et "mentalt vannglass." Derfor oppfordrer vi alle nordmenn til å utfordre seg selv og hverandre for å redusere drivstofforbruket og dermed miljøbelastningen. En jevnere kjørestil omfatter også mindre risiko for trafikkulykker, så selv på den måten er alle vinnere, sier Espen Olsen.

LES OGSÅ: Dette er firehjulstrekkeren med lavest forbruk

PS: En reduksjon i drivstofforbruket med 10 prosent, tilsvarer for en familie som kjører 15 000 km per år, i årlige besparelser ca kr 1200.