Slik kan du miste førerkortet på Facebook
Nettpatruljen får mange tips fra publikum.

Visste du at du kan miste lappen uten å bli tatt av politiet ute på veien?
Politiets Nettpatrulje – Øst politidistrikt – har tidligere lagt ut denne meldingen:
«Vi får ofte inn tips om videoer i sosiale medier av folk som råkjører eller oppfører seg farlig i trafikken. Eksempelet her er fra en video hvor personen satte seg selv og sine medtrafikanter i stor fare ved å kjøre langt over lovlig fartsgrense. Dette endte med at førerretten ble tilbakekalt i minst et år. Ikke sett deg selv og andre i fare. Kjør forsiktig - og ikke bruk mobilen under kjøring», skriver Nettpatruljen.
En gruppe skiller seg ut i fartskontroller
Vurderer grovheten
– Hvor ofte skjer slikt?
Broom stiller spørsmålet til politioverbetjent Jostein Dammyr, leder av Nettpatruljen i Øst politidistrikt.
– Vi får flere tips i måneden på sosiale medier om råkjøring. Ofte er det egne profiler eller kanaler som er opprettet for å vise sin egen råkjøring, svarer han.
– Hvordan jobber dere med slike saker?
– Når vi får inn slike tips, undersøker Nettpatruljen videomaterialet, og vurderer innholdet. Om innholdet eller omfanget anses som grovt, bruker Nettpatruljen ressurser på å forsøke og identifisere bil, fører eller eier av kontoen hvor videoen er delt.

Kan bli straffesak
– Finner vi noe som med sannsynlighet kan identifisere fører, så sender vi bekymringsmelding til forvaltningsavdelingen. De vurderer så videre om det skal opprettes forvaltningssak for å tilbakekalle førerretten til vedkommende.
– I denne vurderingen ligger det ofte mer enn bare en enkelthendelse. De ser på all informasjon politiet har om vedkommendes oppførsel i trafikken. Opprettes det forvaltningssak, vil vedkommende få mulighet til å uttale seg i saken før det blir tatt noen avgjørelse på tilbakekallelse av førerkortet. I svært grove tilfeller kan vi også vurdere straffesak, men det krever en større bevisbyrde fra politiet sin side, understreker Jostein Dammyr.
Tatt to ganger - i samme fartskontroll
UP og fysiske patruljer
– Er det Nettpatruljer i alle politidistrikter?
– Alle landets politidistrikter har i dag Nettpatrulje, og befolkningen kan enkelt komme i kontakt med disse via Facebook eller Instagram. Oversikt over Nettpatruljene finner man her: politiet.no/nettpatrulje, forteller Dammyr.
– Hvor viktig er dette verktøyet i arbeidet med å avdekke råkjøring?
– Nettpatruljene er viktige for å forebygge råkjøring og deling av slike videoer på internett. Den viktigste jobben med å avdekke råkjøring er det fortsatt UP og de fysiske patruljene ute som gjør, sier han videre.

Leste motornummeret
– Hvordan jobber man for å finne riktig identitet?
– Vi leter etter kjennetegn på biler, identifikatorer på sosiale medier, eller ting som blir sagt eller gjort i videoene som kan si noe om hvem som kjører. Jeg ønsker ikke å gå mer i detalj på disse metodene, men jeg kan komme med et eksempel på hvordan en råkjører ble identifisert: En person hadde laget en kanal hvor han viste videoer av at han råkjørte på motorsykkel.
– På kanalen var det også videoer hvor han viste frem den fine motorsykkelen sin. Han hadde vært nøye med å dekke til skiltnummeret. Men videoen var av så høy kvalitet og oppløsning at vi klarte å zoome oss tett inn på motoren og fikk lest av motornummeret. På denne måten fant vi eier/fører av motorsykkelen, forteller han videre.
UP liker den ikke - men tusenvis av nordmenn elsker den
Flere tusen i bot
– I hvor stor grad er det tips som avslører slike saker?
– Det er nesten utelukkende tips utenfra og inn til Nettpatruljen som avslører slike tilfeller. Vi er per i dag ikke aktivt ute og leter etter slike videoer eller kontoer på sosiale medier.
– Hvordan gikk det med råkjøreren i eksempelet dere fortalte om på Facebook?
– I tillegg til at vedkommende mistet sertifikatet for minst et år, fikk han også et forelegg på flere tusen kroner, slutter Jostein Dammyr.
UP: Skjønner ikke at det er lov
Video: Gjett om denne vekker oppsikt!