Det er ikke så greit å skaffe seg nyere bruktbil når banken setter seg på bakbeina   men heldigvis finnes det alternativer.
Det er ikke så greit å skaffe seg nyere bruktbil når banken setter seg på bakbeina men heldigvis finnes det alternativer.

Slik kan drømmebilen bli din – selv om banken nøler

Det finnes heldgvis andre alternative veier til målet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg har fått meg fast jobb etter å ha gått i deltid og vikariater i noen år og er veldig, veldig fornøyd med det! Den eneste dumme er at jeg får litt reisevei til og fra arbeidsstedet og jeg blir avhengig av å ha bil. I dag har jeg en gammel Polo som så vidt det var gikk gjennom siste EU, men jeg vet at jeg ikke kan stole på den når jeg skal være på jobben til presis klokka åtte fem dager i uken.

Derfor har jeg lyst til å kjøpe en nyere bruktbil og helst en med firehjulstrekk. Aller helst helt ny med garanti, men jeg er redd det blir dyrt. Problemet er at det virker som banken ikke vil gi meg lån, ettersom jeg har noe gammel kredittkortmoro og også studielån. Jeg har sjekket noen som gir forbrukslån, men det blir altfor dyrt. Jeg har veldig lite lyst til å kjøpe en bil til 20.000-30.000 kroner som kanskje bare gir meg utgifter eller i verste fall tar kvelden etter et par måneder. Hva kan jeg gjøre da? Hilsen Askild.

Benny svarer:

Hei Askild. Det virker som det fortsatt er noe i det gamle ordtaket "dyrt å være fattig". Det er nok dessverre sånn at det kan bli dyrt å kjøpe bil hvis man ikke har god egenkapital eller muligheter til å få et gunstig billån.

Problemet til banken her er at bil kan være et litt risikabelt panteobjekt, derfor er det viktig for dem å sikre seg best mulig. Å ta opp forbrukslån for å kjøpe bil er noe jeg ville tenkt meg virkelig godt om før jeg gjorde. Husk at biler kan ha til dels stor verditap. Når du betaler betydelige beløp i rente på et lån samtidig som bilen faller i verdi – da kan regnestykket i sum bli alt annet enn hyggelig.

Men heldigvis kan det finnes andre muligheter her. Det beste vil i mange tilfeller være om du finner noen som kan stille ekstra sikkerhet for deg, kanskje venner eller noen i familien. Kjenner du noen som for eksempel har muligheten til å bruke boligen sin til det, vil du kunne få helt andre betingelser i banken, da vil risikoen deres plutselig bli mye mindre.

Smart liten sparebøsse fra Volvo – og den har blitt billig

Slippe å ta innbytte

En annen mulighet er å sjekke med forhandlere som formidler finansiering. Akkurat nå ser jeg en rekke kampanjer på dette rundt omkring. Mange av dem handler om nybil, men du kan nok også få dealet deg til en god rente på nyere bruktbil.

Ettersom du neppe har tenkt å bytte inn Poloen når du kjøper ny bil, har du allerede et godt kort på hånden. Mange forhandlere vil gjerne slippe å ta innbytte. Akkurat nå er det mange bruktbiler ute i markedet – det er god timing for deg som kjøper.

Og får du ikke til noe av dette – da kan et alternativ kanskje være å krysse fingre for at Poloen klarer noen måneder til, mens du rå-sparer og bygger deg opp en egenkapital på kort tid. Da står du nok også sterkere når du igjen kontakter banken og undersøker muligheten for lån.

Lykke til uansett – håper det ordner seg med en bra bil!

Hvis prisen "kan diskuteres" – da skal du prute!


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Nå kan du kjøre uten luft i dekkene

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: