Nytt autovern er allerede på plass ved ulykkesstedet.. Det lønner seg ikke å vente for lenge med å bestille berging. Foto: Tipser/tungt.no
Nytt autovern er allerede på plass ved ulykkesstedet.. Det lønner seg ikke å vente for lenge med å bestille berging. Foto: Tipser/tungt.no

Slik har vogntoget stått i snart én uke

Imens har det rukket å komme opp nytt autovern...

Fredag kveld for snart en uke siden dro et latvisk vogntog av E10 ved Budalsneset i Vågan kommune i Nordland. Tidligere denne uken ble nytt autovern satt på plass etter at Statens vegvesen vurderte trafikksikkerheten på skadestedet.

Men fortsatt ligger vogntoget i fjæresteinene, skriver tungt.no.

Lokale bilbergere valgte å avvente til det ble stilt garantier, ettersom vogntoget tilhører et latvisk transportselskap. Og politiet sendte saken over til Hadsel kommune med beskjed om å rydde opp. Jobben falt på teknisk sjef, Øyvind Stensø Skjørholm.

Ikke Vegvesenets ansvar

– Vogntoget var på tur til Svolvær for å hente returpapir fra Norsk Gjenvinning. Det har vært flere aktører inne i bildet når det kommer til berging, men det er klart de vegrer seg for en slik jobb.

Teknisk sjef og brannsjef i Hadsel kommune krever handling. Foto: Privat/tungt.no,
Teknisk sjef og brannsjef i Hadsel kommune krever handling. Foto: Privat/tungt.no,

– Vi vet jo at det kan være vanskelig å få betalt fra de utenlandske transportørene, sier Skjørholm og forteller at bergingsfirmaene har krevd garantier på 100 000 kroner for å begynne på jobben.

Han har de siste dagene vært i kontakt både med oppdragsgiver, Norsk Gjenvinning, og speditøren som sendte dette vogntoget mot Svolvær.

I og med at vogntoget ligger godt utenfor veibanen, er det ikke Statens vegvesens ansvar lenger. I stedet trer forurensningsloven inn.

Livredd, lei og forbannet på falske sjåfører

Sender mekaniker med fly

Og forurensningsloven er krystallklar på dette området. Det er skadeforvolder som skal betale. Klarer de ikke det, faller ansvaret på kommunen for å rydde opp.

– Nå har det gått såpass mange dager at vi har sett oss nødt til å ta tak i saken. Vi har i dag lagt press på selskapet som har leid inn denne transportøren, i tillegg til Norsk Gjenvinning. Vi syns det er veldig alvorlig at ting blir gjort på denne måten, men vi har fått god respons fra de respektive. Norsk gjenvinning har lagt press på sine samarbeidspartnere og lovet oss at dette skal ryddes opp i, fortsetter Skjørholm.

Speditøren sender en mekaniker med fly til Svolvær fredag morgen, og deretter er planen at to lokale bergings- og kranfirma skal løfte bilen på veien igjen i løpet av fredag.

Sjåføren ble hentet av politiet, så kom en ny – uten førerkort

Tatt hånd om av kollega

– Vi ga dem to alternativer: Enten at de fant ut av dette selv, eller at Brannvesenet får jobben gjort og fakturerer der etter. Det er så enkelt at hvis vi ikke hadde fått pengene våre fra transportøren, hadde vi gått på dem som leide dem inn. De har også et ansvar i denne saken, fastslår teknisk sjef, Øyvind Stensø Skjørholm.

Dermed høres det ut som at regningen havner der den hører hjemme.

Sjåføren ble etter det tungt.no har fått rede på, tatt hånd om av en kollega fra samme firma, som kom til stedet etter ulykken.

Tungt har også bedt om en kommentar fra transportselskapet, Lars Prim i Latvia, men de har så langt ikke svart oss.

Denne saken ble først publisert på tungt.no.

LES OGSÅ: Kriminell for 50 kroner timen

Frykten for å ikke få betalt har utsatt bergingen i en uke. Foto: Tipser/tungt.no.
Frykten for å ikke få betalt har utsatt bergingen i en uke. Foto: Tipser/tungt.no.

Se video: Her går det galt når vogntoget skal kontrolleres