Slik får du en vellykket tur - uten tak

Det er en helt egen følelse å kjøre åpen bil.

Med det fantastiske sommerværet som store deler av Norge har akkurat nå - er det nok noen som synes det er fristende å få seg en cabriolet.
Med det fantastiske sommerværet som store deler av Norge har akkurat nå - er det nok noen som synes det er fristende å få seg en cabriolet.

Dette er jo det vi venter på hele vinteren. Vi snakker om de siste dagene med supersommer, sol og varme. Selv om cabriolet-salget - av forståelige grunner - ikke er all verden i Norge, virker det likevel som om godværet har lokket mang en toppløs bil ut i sommertrafikken.

Det er alltid hyggelig! Det som også er hyggelig, er at en cabriolet ikke trenger å koste veldig mye for å gi glede i stort monn. Man behøver hverken dyr eller eksklusiv bil, eller bil med stor motor for å kunne nyte turen under åpen himmel.

For det er noe eget i det å kjøre cabriolet med himmelen som tak. Man kommer nærmere på omgivelsene. På lyder og lukter - ja, mer i ett med naturen, rett og slett.

Guide: Dette må du vite før du kjøper cabriolet

Her er våre beste tips til deg for å gjøre cabriolet-turen så komfortabel som mulig.

Caps, solbriller og solkrem må være "standardutstyr" i enhver cabriolet. Man kan bli rimelig varm i "planeten" når sola steiker fra skyfri himmel. Man merker det ofte ikke så godt heller, på grunn av fartsvinden.

Fraværet av tak gjør at sola kommer mye bedre til. Solbriller og solkrem til alle ombord i bilen må derfor være med.

Sett opp langt hår. Det er dessverre bare på film at langt, blondt hår flagrer vakkert bakover av fartsvinden. I virkeligheten er det annerledes. På grunn av turbulens kommer langt hår framover og inn i øyne munn og nese! Sett derfor opp langt hår i flette eller hestehale.

Så billig får du toppløs sommerbil

Trekk: Det er en hårfin balansegang mellom når trekk og fartsvind er behagelig og ubehagelig. For det er ikke til å komme i fra at det kan trekke noe, særlig i nakken. Skjerf, eller en buff er derfor ikke dumt å medbringe.

Windshot: Mange nyere cabrioleter har en såkalt windshot - en vindavviser i netting bak nakkestøttene - som gjør underverker mot trekk og turbulens bakfra. Dette kan også ettermonteres på en del modeller.

Varmeapparatet: Sett litt varme ned på beina. Varme har som kjent den egenskapen at den stiger og gjør det triveligere om bord selv om dagen ikke er den aller varmeste.

Saab 900 cabriolet er en fremtidig klassiker

Pledd: Tenk på at de som sitter i baksetet (om bilen har det) ofte er mer utsatt for trekk og vind enn de som sitter foran. Ett ullpledd over knærne og fanget kan gjøre underverker.

Følger du disse enkle rådene så er det bare å pakke ned badehåndklær, badeball og piknikkurv, finne fram favorittmusikken for bilturen og sette kursen mot stranda, eller mot en vakker solnedgang i varm sommerbris med sin kjære ved sin side.

Nyt turen!

 

Les også: Sjarmerende familie-cabriolet til 30.000 kroner