Slik er det å kjøre Formel 1-bil
For de fleste blir det med guttedrømmen. Ikke for Arne Fredly. Han har egen Formel 1-bil.
Det finnes biler som går fortere rett fram, men på en racerbane er den overlegen. Arne Fredly har en Ferrari F2005, en av de raskeste Formel 1-bilene noensinne.
980 hestekrefter på bakhjula er ekstremt nok i seg selv, men når bilen bare veier 605 kg - inkludert fører - får du et ekstremt forhold mellom krefter og vekt. Når du i tillegg vet at aerodynamikken er så rå at du kunne kjørt opp ned i en tunnel, er det ikke vanskelig å forestille seg at det er en ekstrem bil å kjøre.
Ikke så vanskelig
Selveste Michael Schumacher kjørte Fredlys bil i 2005-sesongen. Nå bruker nordmannen den i Ferraris Corse Cliente - direkte oversatt racing for kunder hvor det arrangeres løpshelger for heldige eiere av Formel 1-biler. De bruker kjøretøyene sine med god assistanse fra fabrikkens spesialister, så Arne er rett mann til å svare på hvrodan en Formel 1-bil er å kjøre for vanlige mennesker.
- Du har kanskje sett Richard Hammond prøve en Formel 1-bil på Top Gear? Det synes jeg var litt overdrevet. Den er ikke så vanskelig å kjøre, selv om til og med Petter Solberg kvalte den tre ganger da han fikk prøve den på Fiorano-banen, forteller Fredly.
Kjørt 2 000 kilometer
- Den første runden jeg kjørte var jeg 40 sekunder bak de profesjonelle. Og helt i starten er du nok raskere i en litt snillere bil. Nå har jeg kjørt 2 000 kilometer og ligger ca 5-6 sekunder bak Schumacher & Co på runden, fortsetter Moldenseren.
Det er ikke dårlig. Betyr det at Formel 1-førerene har en enkel jobb?
- Nei, etter å ha fått prøve en Formel 1-bil har jeg bare fått mer respekt for førerne. Den påkjenningen de må igjennom i løpet av en og en halvtimes løp er helt vanvittig. Du utsettes for g-krefter hele tiden og det er en stor påkjenning for kroppen. Førerne er topptrente idrettsmenn.
Hjernen stopper før bilen
Men bilen er jo ikke så vanskelig å kjøre?
- En Formel 1-bil er egentlig ganske lett å kjøre sakte, men den er vanskelig å kjøre fort. Etter hvert som du får opp farten begynner det å bli super busy i cockpiten. Enten er det full akselerasjon, full stopp eller så svinger du.
- Du kan si at hjernen stopper før bilen gjør det. Gjennom lange svinger med mye g-krefter er det nesten så du begynner å se litt dårlig. For eksempel er min rekord på Mugello-banens doble høyresving - Arrabiata 1 og 2 - 3,8 sideveis g og 255 km/t. Til sammenligning har Michael Schumacher 290 km/t og 5,1 g i samme sving. Det er der han tar flest sekunder på runden.
Berg og dalbane
Og hvis du skal beskrive kjøreopplevelsen med en setning?
- Å kjøre Formel 1-bil er litt som å sitte på en berg og dalbane. En berg og dalbane du må styre.
Når du sier det sånn skjønner jeg litt hva du mener. Jeg tar gjerne en tur med berg og dalbane, men å sitte på i en og en halvtime? Nei takk.
Takk for praten. Vi gleder oss til å se Formel 1-bilen din i Broom-studioet tirsdag 15. desember.
Tekniske data, F2005
Karbon-fiber og honeycomb kompositt struktur.
Ferrari longitudinell girkasse limited-slip diff.
Halvautomatisk sekvensiell elektronisk styrt girkasse.
Antall gir: 7 + revers.
Ventilerte karbon-fiber skivebremser.
Uavhengig hjuloppheng, push-rod aktiverte torsjonfjærer foran og bak.
Lengde: 4 545 mm
Bredde: 1 796 mm
Høyde: 959 mm
Akselavstand: 3050 mm
Sporvidde foran/bak: 1470 mm/1405 mm.
Vekt med vann, smøremiddel og sjåfør 605 kg.
Dekk (foran og bak) 13-tommers
0-200 km/t: 3,5 sek
0-300-0 km/t: 10 sek
80-250 km/t: 3,5 sek
Ved max bremsing er det ca 5,5G, i svingene er ca 5 sideveis G og ved akselerasjon ca 1,7G
Topphastighet: 370 km/t.
Motor:
Type 055
Antall sylindre: 10 sylindre i V-form
Blokk i støpt aluminium.
Antall ventiler: 40
980hk ved 19200 o.min
Magneti Marelli digital elektronisk innsprøytning.
Magneti Marelli statisk elektronisk tenning.