Slik blir Volvos nye framtid

Solgt til Kina - men hva skjer egentlig med Volvo nå?

PS volvoovertagelse (Foto: Scanpix)
PS volvoovertagelse (Foto: Scanpix)

I forrige uke var vi ute med nyheten om at Volvo ville bli solgt senest i dag, søndag. Og tidligere i dag ble det bekreftet: Ford selger Volvo til kinesiske Geely. Dermed startet et helt nytt kaptittel i Volvos historie. Optimistene håper på en ny begynnelse - pessimistene frykter at dette er slutten for Volvo slik vi kjenner det i dag.

Nærheten til Sverige er en av årsakene til at vi nordmenn har et spesielt forhold til Volvo. Vi har vokst opp med - og ofte i - Volvo. Og nå skjer altså den største omveltningen noen gang i Volvos historie.

Hva skjer med Volvo nå? Og hvem får sannsynligvis mest rett - optimistene eller pessimistene? Vi spør Broom-redaktør Knut Skogstad som har fulgt utviklingen rundt Volvo de siste årene:

Ingen har hatt pengene

- Dette er kanskje en av de største revolusjonene innen bilbransjen noensinne. En liten kinesisk bilprodusent kjøper et etablert premiummerke med både stolte og sterke tradisjoner. Det har gått denne veien lenge. Men likevel tror jeg mange nå er overrasket over at dette kunne skje, sier Knut Skogstad.

- Deg inkludert?

- Egentlig ikke. Det har vært andre interessenter på banen, men ingen har vært kapitalsterke nok. Og ingen store bilprodusenter har vært seriøst innstilt på å ta over Volvo. Geely har vært de eneste som både har vist interesse og som har hatt økonomi til å gjøre dette. Dermed endte de også opp som ny eier.

SUV-en XC60 har blitt en suksess fra første stund - les testen her

Kommunistpartiet

- Men hvem er Geely - og hvor kommer pengene fra?

- Geely er en relativt liten og privateid bilprodusent. For å få til dette har de vært avhengig av politisk støtte, både praktisk og økonomisk. Satt på spissen kan man jo si at det er Kinas kommunistparti som nå har tatt over Volvo. Det er i alle fall delvis sannheten. Og det er nok en rar tanke for mange av de som har et forhold til Volvo.

Skal få være selvstendig

- Hva skjer med Volvo nå?

- Det er det som er det store spørsmålet. og så er det selvfølgelig svært vanskelig å vite om vi kan stole på det Geely selv går ut med. Det er veldig mye taktikkeri og spill rundt en stor overtagelse som denne. Det er ikke bare to parter involvert. Det er politikk og nasjonale interesser og fagforeninger og selvfølgelig også hensyn til konkurrenter.

- Men det Geely selv sier, er at de skal bevare Volvo som et selvstendig merke. Ledelsen skal sitte i Sverige og Volvos kjerneverdier skal utvikles videre. Arbeidsplassene i Sverige skal også bevares og målsetningen er å doble produksjonen. For å få til det, skal det også produseres Volvoer i Kina, i utgangspunktet beregnet på "hjemmemarkedet".

LES OGSÅ: Nå kan alle Saab-entusiaster feire

Gamle modeller

- Så dagens modeller skal leve videre?

- Ja, absolutt. Men Volvo har flere modeller som trenger fornyelse. Ford har helt klart skrudd igjen pengekrana de siste årene. Delvis har det vist seg i at modeller som S/V40 og S60 har fått leve litt for lenge. Og delvis ser vi det i at modeller som V70 ikke har fått tilstrekkelige utviklingsressurser til å helt henge med i statuskrigen. Dagens V70 er absolutt en fin bil, men den sliter mer med å matche konkurrenter som Audi A6,BMW 5-serie og Mercedes E-klasse enn det forgjengeren gjorde.

- Og XC90 begynner å bli veldig gammel. Den modellen har vært en pengeku for både Volvo og Ford. Men nå nærmer den seg definitivt slutten av livsløpet.

Høyt volum

- Hvis du skal ta på rosenrøde briller: Hvordan ser Volvo-framtiden ut?

- Lys! Volvo får ressursene som skal til for å henge med i premium-krigen. De får leve et selvstendig liv i vår del av verden og får rendyrke styrkene som har gjort Volvo til en så sterk merkevare.

- I tillegg blir de store i det kinesiske markedet. Det betyr høyt volum, noe som er veldig bra for fordeling av utviklingskostnader. Volvo-modeller som begynner å nærme seg slutten av livsløpet i vesten, kan fortsatt produseres og selges i Kina - og bidra til store inntekter.

Prisbombe fra Volvo - les mer her

Ødelagt på fem år

- Og hvis du skal være en skikkelig pessimist..?

- Da blir merkevaren Volvo ødelagt i løpet av maks fem år. Kineserne klistrer Volvo-merker på annenrangs produkter - for å tjene mest mulig penger på kort tid. Det kan kanskje være lurt på hjemmemarkedet. Men utenfor Kina og spesielt i det beintøffe europeiske markedet vil det være helt ødeleggende. Da blir Volvo et billigmerke på linje med Chevrolet-modellene som i dag produseres i Sør-Korea og som i vår del av verden ikke kan selges på noe annet enn pris.

- Personlig heller jeg mer mot det første enn det siste. Men det er selvfølgelig helt umulig å vite. En ting er sikkert: Det skal bli utrolig spennende å følge Volvos utvikling i årene som kommer, sier Knut Skogstad.

Du store kineser - les mer her

Dette er splitter nye S60 - en bil Volvo venter seg mye av i
  årene som kommer.
Dette er splitter nye S60 - en bil Volvo venter seg mye av i årene som kommer.

Hva synes DU om dette? Si din mening i kommentarfeltet under: