Slik blir du lagt merke til på campingplassen
Alternativene finnes – og de trenger absolutt ikke koste mye.

I disse dager er campingfolket i startgropen foran årets høysesong. Mange har vognene på faste plasser, og lange tradisjoner å føre videre. Andre kjører bobil, og tar livet som det kommer på stadig nye steder.
Og mange skulle gjerne vært med, men synes det hele ser litt for kjedelig og ensformig ut – som en pakke sukkerbiter strødd ut over en grønn duk.
Og det er fullt forståelig. Men det er ikke for sent å finne noe som skiller seg ut. Sjekk bare ut disse:
1975 SMV 25CL, sek. 79.000,-

Som vi tidligere har vært inne på ved flere anledninger; det nærmeste vi kommer en skikkelig kult-campingvogn med opprinelse i Skandinavia er de gamle vognene fra Sörby Mekaniska Verkstad ved Örebro i Sverige. Så sterk kultstatus har de fått, at produksjonen fortsetter i en viss skala selv i dag, og vognene er gjenkjennelige.
Dagens er dog noe mer kantete i formen sammenlignet med de såkalte ”eggene” fra 1950- og 1960-tallet, som i dag er blitt noe av det kuleste – i bokstavelig forstand – du kan henge etter en veteranbil.
Her har vi imidlertid en vogn som binder både det klassiske sammen med det tradisjonelle – en utgave fra 1975 med klart egg-preg, om enn ikke trill rundt. Og det er selvsagt ganske unikt at den er totalrestaurert på fabrikken. Bare å finne frem Granadaen og slengbuksene og reise til Örebro for å handle, altså.
Les også: Se hva som dukket opp på Brooms camping-treff!
1969 RA-GLA prototype, kr. 38.000,-

Svenskene var ikke alene om å bygge campingvogner, selv om de nok har merker som ligger høyere opp i folks bevissthet enn de norske. Her har vi en vogn av norsk produksjon som svært få nok i det hele tatt er klar over at eksisterer – men så kan du til gjengjeld få gleden av å eie et stykke camping-historie.
Vognen skal nemlig være en av bare et par produserte prototyper fra Ra-Gla Fabrikker i Lørenskog i Akershus, som har levd et ganske anonymt liv i Nord-Norge før den ble restaurert og kom tilbake til hjemstedet for noen år siden. Å si at den har god plass vil være langt over grensen til blank løgn, men den er i hvertfall modernisert og komfortabel på innsiden.
Og særpreget nok på utsiden til at folk sikkert vil slå av en prat, så du kan fortelle dem om den artige historien bak dette lille industrieventyret som aldri tok helt av.
Se video: Intet skal få stoppe denne camping-turisten. Intet!
40 kvm. villavogn på Orust, sek. 805.000,-

Hvor går skillet mellom hytte og campingvogn? Det er det mange som har lurt på etter hvert som såkalte spikertelt og plattinger har grodd opp som mer eller mindre vellykket brukskunst på campingplassene rundt om. Men sjelden har vi vært mer i tvil enn her.
Riktignok selges denne villavognen slik vi oppfatter det med fast plass på vakre Orust på den svenske vestkysten, og etter bildene å dømme også en ikke ubetydelig veranda.

Men ikke noe spikertelt. For her har du plass nok:
Hele 40 kvadratmeter rommer vognen, som vi antar at fremdeles er mulig å frakte med seg på egne hjul – selv om den ser ut til å ha slått rot på bildene. To soverom,digert kjøkken, stor stue med spiseplass og til og med to toaletter rommer vognen, som altså er en del større enn mange små leiligheter.
Les også: Disse campinggjestene fikk en overraskelse på stranda
1974 Poletta, kr. 19.000,-

En gang i tiden var det mange slik vogner å se på norske veier. De blir stadig sjeldnere, i takt med at vi får bedre og bedre råd – for frem til nå har svært få syntes det har vært særlig stas å ta vare på disse gamle glassfiber-vognene.
Om ikke statusen var enorm, var vognene desto mer lettkjørte og enkle å leve med, har vi hørt fra folk som fartet rundt i dem den gangen. Ergo trenger du ikke den største bilen i verden, og ikke trenger du tenke på all verdens vedlikehold heller – denne vogna er akkurat passe stor til at du kan nyte øyeblikkene underveis sammen med din utkårede, men helst ikke særlig flere, og ikke bruke mye tid på verken rydding eller fiks av kranglete nymotens elektronikk.
Les også: Denne hybrid-campingbilen har du ikke sett maken til!
1956 Cadillac – med vogn på kjøpet, sek. 800.000,-

Veteranbiler med campingvogner fra samme tidsepoke, gjerne lakkert opp i matchende farge, har i årevis vært en stor mote-greie i Sverige. Alt for å få det til å se veldig tidsriktig ut – rent bortsett fra at man glemmer at vognene aldri var lakkert for å matche bilene den gangen, heller.
Men artig er det uansett, og det må være uhyre praktisk for de mange som reiser rundt litt i sommerhalvåret og deltar på treff her og der. Slik som vi antar at eieren av denne vognen har gjort – for å få vist frem resultatet av den kostbare restaureringen som tydeligvis er gjort på Cadillacen.

For det er selvsagt ikke tvil om at det du her betaler for er 1956 Cadillac Eldorado Biarritzen, som med utelukkende nye deler er restaurert opp til ny tilstand. Gullelokserte Sabre Spoke felger, connie kit og søkerlykt er bare noen av de ekstra tilbehørene som gjør denne bilen gjev, i tillegg til opplysningen om at den aldri har vært sveiset på – altså hadde man et unikt godt utgangspunkt også før restaureringen.
Er du uansett i markedet for en av de mest verdifulle Cadillacene fra 1950-tallet, kan du jo realisere campingdrømmen samtidig. Men regn ikke med at det blir like moro å trekke vogna med familiebilen...
Les også: De sammenleggbare campingvognene som vi elsket...