Slik blir du kvitt vond lukt i bilen

Det lukter ikke akkurat melk og honning...

Klart voffsen må få være med på biltur, men lukten kan bli sjenerende. Illustrasjonsbilde. 
Klart voffsen må få være med på biltur, men lukten kan bli sjenerende. Illustrasjonsbilde. 

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi kjøpte i vinter en brukt SUV. Vi vet at tidligere eier har hatt hund, men kjente ikke noe lukt fra denne da vi kjøpte bilen i vinter. Men nå som det har vært noen varme dager, lukter det hund i bilen. Vi er litt redde for at dette skal eskalere videre og bli sjenerende.

Finnes det noen "luktfjerner" elller lignende vi kan sette inn i bilen. Eller er det noe vi kan gjøre selv for å få bli kvitt problemet? Hilsen Kamilla og Rolf

Benny svarer:

Hei på dere.Skjønner at dette kan være plagsomt, varm og svett bikkje lukter definitivt alt annet enn melk og honning.

Det finnes sikker luktfjernere å få kjøpt, men jeg tror nok jeg ville gått løs på dette på "gamle-måten" med en skikkelig innvendig vask. Synes uansett at det er greit å "vaske ut" tidligere eiers matsmuler, småmynter og pastiller fra mellom setene osv.

Så jeg ville begynt med en skikkelig grundig innvendig rengjøring. Ta ut ALT som er løst – eller lett å løsne, slik som matter, deksler, bakseter etc. Støvsug, vask og skrubb grundig med mildt såpevann og la det lufttørke til dagen etter.

All plast og vinyl får en omgang med vinylrens på spray (fås på bensinstasjoner). Har du skinnseter så gi disse en omgang med egnet rens og impregnering når du først er i gang. Teppekledde deksler i bagasjerommet og lignende kan vaskes med børste og blå Biotex, oppløst i vann. Husk å la det tørke godt (gjerne på et gulv med varmekabler eller i sola) før det monteres igjen.

Skifte bremser: Spar tusenlapper – gjør jobben selv:

Ozon behandling

På stoffseter kan det brukes skumrens som du sprayer på og støvsuger vekk etterpå, men jeg må innrømme at her blir resultatet ofte litt så der. Det kan være greit å la proffe bilpleiere med riktig utstyr og gode kjemikalier gjøre den jobben. Da blir det garantert rent. Få gjerne renset gulvteppet i samme slengen også...

Er lukten virkelig ille eller vond å få bort, er ozonbehandling hos et bilpleiefirma å anbefale. Ozon er giftig og dreper dermed bakterier, midd og andre små, ekle ting og dyr som kan lage vond lukt.

Det foregår på følgende måte: Et eller flere apparater som produserer ozon plasseres i bilen. Apparatene kobles til strøm og produserer ozon fra oksygenet i luften. Bare etter noen minutter er kupeen uten oksygen, men for å fjerne bakteriene fullstendig, bør bilen stå i minst ett døgn, og gjerne to – med apparatet i. Prisen på en slik ozon-behandling ligger koster fra rundt 2.500 kroner, men er definitivt verdt pengene.

Ønsker dere lykke til i sommervarm bil – uten lukt.

Les også: Her får du sommerens beste bensinstasjon- boller!

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Video: De skal filme bilen din mens den er på verksted