RINGER: Nattkameraet er plassert inne i en av de karakteristiske Audi-ringene. Dermed er det også ganske utsatt for ytre påvirkning.
RINGER: Nattkameraet er plassert inne i en av de karakteristiske Audi-ringene. Dermed er det også ganske utsatt for ytre påvirkning.

Skulle koste 82.000 – så fant forsikringsselskapet en bedre løsning

Brukte bildeler er bra for både økonomi og miljø.

De siste årene har nye biler fått stadig mer avansert utstyr. Det handler blant annet om kameraer, radarer og sensorer. Og når noe av dette går i stykker – da blir det fort dyrt.

Erstatningsutbetalingene etter bilskader har økt med hele ti prosent, bare i 2022. Det viser tall fra Finans Norge.

– Årsaken er en kombinasjon av mer avansert teknologi, at det brukes mer tid per reparasjon og flere og dyrere deler enn før. Dette gir normalt dyrere bilforsikring, sier Geir Larsen som er leder for takst på motor i forsikringsselskapet Fremtind.

Skaffet brukt kamera

De hadde nylig en sak som viser godt hvor dyrt det kan bli. Steinsprut ødela nattkameraet på en Audi. Verkstedet estimerte skadekostnaden til over 82.000 kroner.

TAKSERING: Geir Larsen er leder for takst på motor i Fremtind.
TAKSERING: Geir Larsen er leder for takst på motor i Fremtind.

Da fant forsikringsselskapet en alternativ løsning, som var mye billigere:

– Vi skaffet selv et brukt nattkamera og verkstedet var positive til å montere det. Brukte og såkalte likeverdige deler i bilreparasjoner reduserer klimautslipp, og det gir lavere skadeutbetaling, som igjen er bra for kundenes lommebok på sikt, sier Larsen.

Denne lille saken kan gi deg en kjemperegning

Redusere CO2-utslippet

Kameraet kom fra en tilsvarende årsmodell med lavere kilometerstand enn den som skulle repareres. Dermed ble også prisen redusert med nærmere 50.000 kroner.

Fremtind opplyser at deres mål er å øke andelen brukte deler i bilreparasjoner til ti prosent de neste tre årene. Om alle forsikringsselskapene når denne andelen, vil det redusere det årlige C02-utslippet med over 6.000 tonn. Det tilsvarer for eksempel over 70.000 flyreiser fra Oslo til Bergen.

– Og så er brukte deler like trygt for bilisten, og når vi reduserer reparasjonskostnaden bidrar vi til å bremse prisutviklingen på forsikringen, sier Larsen.

Dette er en av de skumleste bruktbil-fellene

MYE I FRONTEN: Kameraer, radarer og sensorer kan fort bli ødelagt når disse er plassert i fronten av en bil.
MYE I FRONTEN: Kameraer, radarer og sensorer kan fort bli ødelagt når disse er plassert i fronten av en bil.

Doblet antall brukte deler

Over 90 prosent av alle kondemnerte biler hos Fremtind går nå til deler.

– Vi jobber kontinuerlig med å bedre deletilgangen, også på nyere, brukte deler. Vi har det siste året inngått avtaler med en rekke bildemontører i hele landet. Det bedrer tilgangen, sier Larsen.

Andelen brukte deler i bilreparasjoner i regi av selskapet har passert 4,3 prosent. Det er en dobling de siste tre årene.

– Det tar tid å øke andelen. Men, vi opplever større vilje til gjenbruk blant bilverkstedene. Spesielt frittstående, men også merkeverkstedene. Det er stort potensial i enda bedre samarbeid mellom verkstedene og bildemontørene, sier Larsen.

Derfor er det så dyrt å ha enkelte biler på verksted

KOSTBART: Steinpruten ville kostet 82.000 kroner. Men da tenkte forsikringsselskapet gjenbruk.
KOSTBART: Steinpruten ville kostet 82.000 kroner. Men da tenkte forsikringsselskapet gjenbruk.

Få insentiver

En rapport fra 2020 viser at 97,6 prosent av materialene vi forbruker hvert år, ikke blir ført tilbake til kretsløpet. Norges økonomi er kun 2,4 prosent sirkulær. I dag gir det sannsynligvis høyere fortjeneste å reparere med nye bildeler, fremfor likeverdige, brukte deler.

– De som tjener på dette ønsker å bidra til en mer sirkulær bransje, men de er naturlig nok opptatt av det ikke går på bekostning av lønnsomheten. De har dermed få insentiver til å endre på dagens situasjon, sier Larsen.

Fremtind mener bilbransjens fremtidige inntekter i større grad må ligge i å skaffe til veie, kvalitetssikre, distribuere og ta i bruk brukte bildeler i reparasjoner, også på nyere biler.

Ja, det kan faktisk koste 5.000 kroner å bytte en lyspære

Video: Se hvordan bilen reagerer her