Skulle hente pizza – det endte slik

Dansk politi har beslaglagt 21 biler på én uke.

Føreren hadde lånt bilen og tråkket altfor hardt på gassen. Nå risikerer eieren at Porschen blir inndratt til fordel for statskassen. Foto: Nordsjællands Politi.
Føreren hadde lånt bilen og tråkket altfor hardt på gassen. Nå risikerer eieren at Porschen blir inndratt til fordel for statskassen. Foto: Nordsjællands Politi.

Sult og lavt blodsukker kan få fram det verste i noen og enhver. Kanskje forsvinner også noen av hemningene som bør være der når man setter seg bak rattet.

Kjøreturen for å hente pizza ble brått avsluttet for en sulten danske forleden.

For her gikk det altfor fort i svingene. Bokstavelig talt.

Mannen hadde lånt kompisens Porsche 911 og ble stoppet av politiet i ikke mindre enn 210 km/t, nord på Sjælland. Det skriver den danske avisen Ekstrabladet.dk.

Beslagla bilen

Det endte med at politiet tok beslag i bilen, selv om det ikke var eieren som kjørte, skriver avisen videre.

Her blir Porschen, en 911 / 993, fraktet vekk. Faksimile fra det danske politiets Facebook-side.
Her blir Porschen, en 911 / 993, fraktet vekk. Faksimile fra det danske politiets Facebook-side.

Tenk deg godt om før du gir bilnøklene til en venn, som gjerne vil låne bilen din. Det kan nemlig bli en dyr tjeneste, hvis vennen tråkker alt for hardt gassen, eller på annen måte kjører uansvarlig.

Det har en bileier i Nord Sjælland nylig lært på den harde måten. Vennen lånte hans Porsche, da han ville hente en pizza, men glemte alt om lover og sikkerhet for seg selv og andre bilister, da han ble stoppet av en patrulje på en motorvei i Nord Sjælland i over 210 km/t. Bilen ble beslaglagt på stedet.

Det skriver det danske politiet i et Facebookinnlegg.

Les også: 20-årsregelen: Disse bilene kan du gjøre kupp på!

I over 200 km/t

Siden 31. mars i år har danskene hatt en ny regel på dette området. Nå har myndighetene rett til å beslaglegge kjøretøy som blir brukt til det vi på godt norsk kan kalle grisekjøring. Det selv om det ikke er eieren som sitter bak rattet.

"Vanvidsbilisme" kaller danskene det, når man skader eller dreper i trafikken, under særlig skjerpende omstendigheter. Det samme gjelder om man kjører særlig hensynløst eller bryter fartsgrensen med mer enn 100 prosent. Dessuten om man kjører minst 200 km/t, uansett fartgrense. Også kjøring med promille over 2,0 inngår i dette.

BMW-en satte råkjøringsrekord på norske veier

Skaper utfordringer for flere

Det er i siste instans rettsvesenet som avgjør om bilen kan løses ut igjen, eller om den selges på auksjon.

Råkjøring med lånte biler har lenge vært et betydelig problem i Danmark. Samtidig skaper den nye praksisen utfordringer for flere, ikke minst leasingselskapene.

Slik ordningen blir praktisert nå, risikerer de å miste bilene sine, og står igjen med å måtte rette ersatningskrav mot leasingtakerne. Det er neppe så enkelt i alle tilfeller.

I siste episode av BroomPodden snakker vi blant annet om nye politibiler:

Les også: Ventet to år på drømmebilen – etter seks timer skjedde dette

Video: Dette er helt nye Porsche Taycan Sport Turismo