Skrapte ikke frontruta - mistet lappen

40-åringen fra Lier la ut på kjøretur med nesten null sikt. Det fikk han svi for.

Kjører du avgårde med en frontrute som ser slik ut? Da ryker lappen!  (Foto:  Politiet)
Kjører du avgårde med en frontrute som ser slik ut? Da ryker lappen! (Foto: Politiet)

- Dette er det verste tilfellet vi har sett i vinter. Jeg kan ikke huske at vi tidligere har beslaglagt førerkort på grunn av mangelfull skraping av is. Men her var det ingen tvil om at det var riktig reaksjonsmåte, sier Morten Qvist, trafikk-koordinator ved Søndre Buskerud politidistrikt.

I forrige uke ble 40-åringen stanset, i 03-tiden på natten. Politiet oppdaget bilen og la seg på hjul. Det viste seg at ferden var alt annet enn forsvarlig. Bilen var nediset både innvendig og utenpå - og mannen hadde sikt bare gjennom et lite hull.

Hanker inn mange

- Regelen er at man skal ha tilstrekkelig utsyn til alle kanter. Det kan vi trygt si at denne karen ikke hadde, forteller Qvist.

- Ser dere mange slike tilfeller i disse dager?

- Dessverre ja. Det er bare såvidt vi rekker å stille oss opp før vi hanke inn bilister som ikke har tatt seg bryet med å skrape bort is fra rutene. Det har blitt mange forenklete forelegg på 2000 kroner, men heldigvis er det sjelden at noen er så ekstreme som dette, forteller Qvist.

Se godt til alle kanter

- For de som måtte være i tvil - hva betyr "tilstrekkelig utsyn"?

- I praksis skal man kunne se godt til alle kanter. Vindusvisker-feltet på frontruta skal være is- og duggfritt og også sidevinduene må skrapes.

-Bakover er varmetråder eller viskerfelt et godt utgangspunkt. Og det er bedre å skrape litt for mye enn for lite, sier Qvist.