Skiftet til sommerdekk? Da kan du få problemer

Vinteren kommer tilbake – men det er lys i tunnelen.

FOR TIDLIG: Mye tyder på at det kan være lurt å vente med hjulskift i minst en uke til.
FOR TIDLIG: Mye tyder på at det kan være lurt å vente med hjulskift i minst en uke til.

At været kan variere enormt i april, er en kjent sak. Etter mange dager med mildvær, regn og mange plussgrader, er vinteren på vei tilbake mange steder i Skandinavia.

Et voldsomt snøvær herjer allerede i deler av Sør-Sverige. Der varsler meteorologene opp mot 30 centimeter nysnø og kraftig vind de neste dagene, og oppfordrer alle som har lagt om til sommerdekk om å la bilene stå.

Varsler snø mange steder

Også i Norge lever mange som har lagt om til sommerdekk farlig. I Oslo-området er det for eksempel meldt om temperaturer ned mot null grader onsdag, og fra torsdag er det meldt nedbør i form av snø og sludd. 

Over store deler av det sentrale Østlandet er det varslet minusgrader, særlig om nettene, og fare for til dels store snømengder helt fram mot lørdag. 

  – Om du har lagt om til sommerdekk, bør du enten la bilen stå eller ta den kjedelige jobben med å få på vinterdekkene igjen. Du bør definitivt ikke ta sjansen på å kjøre med sommerdekk under de varslede forholdene, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

Elbil? Da slites dekkene raskere

GLATT: Det skal ikke ligge mye snø i veibanen før biler med sommerdekk får problemer. Foto: Aleksander Nordahl / NTB
GLATT: Det skal ikke ligge mye snø i veibanen før biler med sommerdekk får problemer. Foto: Aleksander Nordahl / NTB

Dette risikerer du

Selv helt nye sommerdekk vil ha vesentlig dårligere veigrep, lengre bremselengde og vesentlig økt risiko for ulykker, enn selv godt brukte vinterdekk. 

Du risikerer også tap av forsikringsdekning og kan få straffeansvar i en eventuell ulykke. 

Og selv om det skulle gå bra, risikerer du bot hvis du blir stoppet i kontroll, hvis det slås fast at bilen ikke er skodd etter forholdene. 

Har du dårlige dekk - har du en dårlig bil

Lys i tunnelen

Søndag ser det imidlertid ut til at været snur. Og da ser det ut til å gå mot skikkelig vårstemning. Mandag er det for eksempel meldt 17 grader og sol i hovedstaden. 

– Om man bor på Østlandet kan det derfor være en god idé å vente minst en uke til før man bytter til sommerdekk. Men helt trygg kan man aldri være i april. Kommer det mer snø og bilen har sommerdekk, skal man velge andre transportmidler, avslutter Skogstad.

Sjokk-resultat: Gamle vinterdekk like gode som nye

Få også med deg denne: